Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης επεκτείνονται οι τραπεζικές εργασίες και επεκτείνεται η τραπεζική αργία έως και αύριο Πέμπτη.
 
Ειδικότερα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρατείνεται έως και 16 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας, ενώ προβλέπεται πως πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην ΠΝΠ της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό και οι ακόλουθες πράξεις:

  • Η άπαξ καταβολή ποσού 120 ευρώ στους δικαιούχους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί από την έναρξη ισχύος των αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών.
  • Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο.
  • Οι πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.
  • Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.
  • Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκαθαρίζει πως για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τραπεζική αργία αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων.

Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ένδικων βοηθημάτων και ένδικων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών.  Οι δε υπόχρεοι κατά το νόμο υποχρεούνται να προσκομίσουν αυτά ενώπιον της αρμόδιας αρχής εντός 3 εργασίμων ημερών από τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Τέλος, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής πάσης φύσης εγγυοδοσιών ή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον η σχετική υποχρέωση γεννήθηκε ή η συμπλήρωση της προθεσμίας εκπλήρωσής της ανέκυψε στο διάστημα της τραπεζικής αργίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook