Ο Γαλλο-ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ δε θα απελευθερωθεί πριν από την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, ανακοίνωσε το Σάββατο η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ.

Ο 24χρονος σήμερα Σαλίτ απήχθη στις 25 Ιουνίου του 2006 στη διάρκεια συνοριακής επιχείρησης τριών ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε κρατείται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του.

Από την ημέρα της απαγωγής του οι μοναδικές αποδείξεις ότι βρίσκεται εν ζωή είναι τρεις επιστολές του, μία κασέτα με τη φωνή του ένα χρόνο μετά την απαγωγή του και ένα σύντομο βίντεο όπου εμφανίζεται, το οποίο προβλήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2009.

Σήμερα η Χαμάς έδωσε στους δημοσιογράφους ένα βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες -τον Σαλίτ και τον πιλότο Ρον Αραντ- ο οποίος αγνοείται στο Λίβανο εδώ και 20 χρόνια.

Το διάρκειας ενός λεπτού βίντεο παρουσίαζε επίσης τις σκληρές συνθήκες ζωής χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές κι επικεντρωνόταν στις γυναίκες κρατούμενες που βασανίζονταν και κρατούνταν στην απομόνωση.

\”Ορκιζόμαστε ότι ο Σαλίτ δε θα δει το φως πριν από τους κρατούμενούς μας,\” εμφανιζόταν στα αραβικά στο βίντεο.

Η Χαμάς απαιτεί να απελευθερώσει το Ισραήλ 1.000 Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση του Σαλίτ.

Οι διαπραγματεύσεις συναντούν εμπόδιο στο θέμα της απελευθέρωσης πολλών ενόπλων που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης, τους οποίους το Ισραήλ κατηγορεί για ορισμένες από τις σφοδρότερες επιθέσεις εις βάρος του.

\”Είναι προφανές σε εμάς ότι ο πρωθυπουργός (Νετανιάχου) αρνούμενος να συμβιβαστεί, παίζει με τη ζωή του εγγονού μου και τη θέτει καθημερινά σε κίνδυνο\”, είπε ο παππούς του κρατούμενου, Ζβι Σαλίτ, στη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα να συνάψει η κυβέρνηση συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, έχει δηλώσει \”απερίφραστα υπέρ της σύναψης συμφωνίας με βάση τις προτάσεις της Χαμάς, αλλά ο Νετανιάχου είναι κατά και ο Μπαράκ δεν μπορεί να του αλλάξει γνώμη\”, είπε ο Ζβι Σαλίτ αναφερόμενος σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Μπαράκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέστειλε σήμερα επιστολή στον Γκιλάντ Σαλίτ. \”Δεν αποδέχομαι την απομόνωση πέντε χρόνια μετά την παραβίαση όλων των αρχών του διεθνούς δικαίου,\” αναφέρει ο Σαρκοζί.

\”Η Γαλλία δε θα εγκαταλείψει ή θα πάψει να συνεργάζεται με όλες τις χώρες, ανάμεσά τους και τις αραβικές, για να σταματήσει αυτό το αναίτιο μαρτύριο.\”

Στη Γάζα, δεκάδες συγγενείς κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές κάλεσαν σήμερα αυτούς που κρατούν τον Σαλίτ να μην αλλάξουν τα αιτήματά τους για την απελευθέρωσή του.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, είπε ότι το κίνημά του απορρίπτει κάθε διεθνή πίεση για την απελευθέρωσή του.

\”Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ισότιμα να αντιμετωπίζει το θέμα και με τις δύο πλευρές. Αν μιλάνε για έναν στρατιώτη, εμείς έχουμε 7.000 κρατούμενους…στις φυλακές υπό άθλιες συνθήκες,\” είπε ο ίδιος.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook