Αποδεχόμενη το ελληνικό αίτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για εμπροσθοβαρή εκταμίευση πόρων του νέου ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, καθώς και τη χρηματοδότηση  έργων του προηγούμενου προγράμματος σε ποσοστό 100%.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξήσει το ποσοστό αρχικής προχρηματοδότησης για τα ελληνικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Στη χώρα θα διατεθούν συνολικά 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. φέτος και τα υπόλοιπα 500 εκατ. το 2016.

Σε συνέντευξή της την Πέμπτη, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να απορροφήσει «και το τελευταίο ευρωπαϊκό κονδύλι».

Παράλληλα , ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας (task force), στην οποία θα συμμετέχουν το αρμόδιο υπουργείο και οι Περιφέρειες, όπως είχε συμφωνηθεί με τους έλληνες Περιφερειάρχες.

Η πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ και το προηγούμενο πρόγραμμα είχε υποβληθεί στην Κομισιόν από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Από την πλευρά της, η ΕΝΠΕ χαιρέτισε την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης για εμπροσθοβαρή εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της, οι οποίες κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στο νέο ΕΣΠΑ, η ρουμάνα επίτροπος κάνει λόγο για κονδύλια που «είναι σε θέση να στηρίξουν επί της ουσίας την πραγματική οικονομία και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικές επιπλέον επενδύσεις τα επόμενα χρόνια», μέσω της εξασφάλισης «ανακυκλούμενων κεφαλαίων τα οποία τελικά αναμένεται να παραμείνουν στο πρόγραμμα για μελλοντική χρήση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook