Την Τετάρτη, υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στους κρατούμενους φοιτητές κάνοντας χρήση του «βραχιολιού», καλύπτοντας το νομοθετικό κενό.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι νέοι κρατούμενοι που παράλληλα είναι και σπουδαστές μπορούν πλέον να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής. 

Ωστόσο, σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί τότε «δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Την ευθύνη εφαρμογής και υλοποίησης της υπουργικής απόφασης έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο έργο του θα συνδράμει και το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλονται στο συμβούλιο της φυλακής και μαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το συμβούλιο της φυλακής «οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση τηςαπρόσκοπτης επικοινωνίας του κρατούμενου με το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος φοίτησης και την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση καθώς και για την μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις».
Ακόμη, προβλέπεται η εξασφάλιση ειδικών χώρων οι οποίοι θα διατίθενται στους κρατούμενους για να μελετούν και για να εξετάζονται.

Παράλληλα, θα τους παρέχεται ελεγχόμενη πρόσβαση στο ίντερνετ παρουσία εκπαιδευτικού ή κοινωνικού λειτουργού.

Οι προϋποθέσεις

Ο κρατούμενος που θα έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων του και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο, δικαιούται να ζητήσει από το συμβούλιο των φυλακών εκπαιδευτική άδεια, καθώς και τη χορήγηση άδειας με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού (ηλεκτρονική επιτήρηση).

Σε περίπτωση που ο κρατούμενος παρακολουθεί με επιτυχία τις σπουδές τους θα τύχει ευεργετικού υπολογισμού έκτισης των ημερών της ποινής του. Δηλαδή, κάθε ημέρα που θα είναι ενταγμένος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εκλαμβάνονται ως 3 ημέρες έκτισης της ποινής.

Το ημερήσιο  κόστος για τη χρήση μιας συσκευής ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και θα βαραίνει τον κρατούμενο. Σε περίπτωση όμως που ο κρατούμενος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, τότε τη δαπάνη θα καλύπτει το Ελληνικό Δημόσιο

Πηγή: newpost.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook