Σφήνα στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – πιστωτών για το χρέος μπαίνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ο οποίος κάλεσε  Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το χρέος.

Ο Λιου «υπογράμμισε την σημασία επίτευξης βιωσιμότητας του χρέους στις ερχόμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, που περιελάμβαναν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Ο κ. Λιου που επισκέφθηκε τη Γερμανία και τη Γαλλία, είπε ότι η συμφωνία είναι σημαντικό βήμα, αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Λιου μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Λιου με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, αλλά και στην απογευματινή του συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, ο αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, που παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και δημιουργεί τους όρους για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Ο Λιου είπε ότι αυτή η επιλογή είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας και τόνισε ότι θα παραμείνει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές το επόμενο διάστημα.

Την Τετάρτη, ο Λιου είχε συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook