Στην επέκταση του προγράμματος που αφορούσε τη στήριξη των φρούτων και λαχανικών, που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επηρεάζονται από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου του 2015, προχώρησε η Διαχειριστική Επιτροπή Οπωροκηπευτικών της ΕΕ. Στη συνέχεια με απόφαση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ θα υπογραφεί νέος κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός που θα τροποποιεί τον Κανονισμό 1031/2014.

Η περίοδος ισχύος του θα είναι από 1/8/2015 ή από την ημερομηνία της δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα Ε.Ε., εάν αυτή είναι μεταγενέστερη από την 1η Αυγούστου, μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία οι ποσότητες θα έχουν εξαντληθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ή την 30 Ιουνίου 2016.

Όπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γ Πολυχρονάκης, «το πρόγραμμα παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κριτηρίων και ορίζει επίσης συγκεκριμένους όγκους για κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση βάσει των εξαγωγών προς την Ρωσία για όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στην λίστα του Κανονισμού και θα ισχύσουν από την ημερομηνία δημοσιεύσεως του νέου Κανονισμού. Για την Ελλάδα εγκρίθηκαν 49.000 τόνοι οπωροκηπευτικών κατανεμημένων ανά ομάδα προϊόντων. 

Οι εγκριθείσες ποσότητες νωπών φρούτων και λαχανικών για τη χώρα μας είναι ικανοποιητικές, πλην, όμως, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος ισχύος τους απαιτείται η τυχόν αύξηση των ποσοτήτων κατά κατηγορία προϊόντων αναλόγως της πορείας της συγκομιδής τους και της διαμόρφωσης της εμπορικής περιόδου τους με δυνατότητα μετακίνησης ποσοτήτων από μια κατηγορία προϊόντων σε άλλη αν χρειάζεται, με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία να προετοιμασθούμε για την έγκαιρη και εύρυθμη λειτουργία των μέτρων για αποφυγή της διατάραξης των τιμών στα φρούτα και λαχανικά από υπερπροσφορά». 

Ειδικότερα για την Ελλάδα εγκρίθηκαν οι εξής ποσότητες: 
Μήλα και αχλάδια – 2.500 τόνοι 
Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια – 16.300 τόνοι 
Ντομάτες, καρότα, πιπεριές, αγγούρια και αγγουράκια – 1.350 τόνοι 
Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια – 7.950 τόνοι 
Ροδάκινα και νεκταρίνια – 20.900 τόνοι

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook