Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι υψηλού επίπεδου εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερών (συναυλίες Hansen Duo και Outward Bound στο Παγοποιείο, συζήτηση για την ιστορία της τζαζ και διήμερο προβολών ντοκιμαντέρ για τον Thelonious Monk και τον John Coltrane).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 22 Ιουνίου με την έκθεση Posters for Jazz & Social Design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, που συνεχίζεται μέχρι 2 Ιουλίου στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

Η μοναδικη αυτή έκθεση περιλαμβανει πενήντα εργα από τη δεκαετια του 80 μέχρι σήμερα που το ενα μέρος τους αφοράτην τζαζ και το άλλο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Ο δημιουργος θα βρίσκεται στο χωρο της έκθεσης τα απογευματα της Δευτέρας 27 και Τετάρτης 29 Ιουνιου.

Οι εκδηλωσεις ολοκληρωνονται αυτην την εβδομαδα και περιλαμβάνουν:

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ,
ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ
– 1st Floor Underground, 20.30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Πολιτισμός στην εποχή της βαρβαρότητας
Με την συμμετοχή του Δημήτρη Αρβανίτη, του κριτικού κινηματογράφου Νίκου Tσαγκαράκη και εκπροσώπου της You Are What U Do –Κώστας Κουβίδης.

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ,
20.00. Βασιλική Αγίου Μάρκου. Είσοδος Ελεύθερη
Sheila Jordan & Cameron Brown Duo
Φωνή & κοντραμπάσο

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ατέλειωτες ώρες για την Sheila Jordan. Ωστόσο μια είδηση που εγινε γνωστή μόλις στις 24 Ιουνίου είναι αρκετή. Όπως αναγγέλθηκε επίσημα θα της απονεμηθει το βραβείο NEA 2012 JAZZ MASTERS, η σημαντικότερη διάκριση για καλλιτέχνες της Τζαζ στις ΗΠΑ. Η Sheila Jordan είναι μια από τους πέντε βραβευθέντες για το 2012 μαζί με τους Jack DeJohnette (ντραμς), Von Freeman (σαξόφωνο), Charlie Haden (μπάσο), Jimmy Owens (τρομπέτα). Ξεκινώντας από τα τέλη του ’50 με την παρέα του Charlie Parker και συνεχίζοντας χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα συνεργαζόμενη με τους σημαντικότερους μουσικους τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πολύ συχνά με τον μπασίστα Cameron Brown.

Η Sheila είχε μια ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση για τον Κώστα Κουβίδη (έπαιξε μαζί της στις εμφανίσεις της το 2004 και 2005 στην Ελλάδα- και συνήθιζε να τον συστήνει σαν «πνευματικό εγγόνι» της). Η παρουσία της είναι μεγάλη τιμή για μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις, εισοδος 20 ευρώ.
21.00: In Drums We Trust
Νίκος Βαργιαμίδης, ντραμς
Κώστας Αναστασιάδης, ντραμς
Μιχάλης Καπηλίδης, ντραμς
Χάρης Καπετανάκης, σαξόφωνο
Δημήτρης Γαλαμάς, μπάσο
Δημήτρης Αγγελάκης, πλήκτρα

Το Σεπτέμβρη του 2009 στην 7η γιορτή της jazz & δημιουργικής μουσικής στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε μια παράσταση βασισμένη στα ντραμς και τα κρουστά σε επιμέλεια Νίκου Βαργιαμίδη, αφιερωμένη στον Κώστα Κουβίδη. Με την ρυθμική υποστήριξη του Hardgroove Quartet διαφορετικοί ντράμερ συνυπάρχουν και αναδεικνύουν τον πρωταρχικό ρόλο των τυμπάνων όχι μόνο στην δημιουργία θετικών δονήσεων αλλά και στην αναζήτηση της αρμονίας.

22.30: Manu Dibango & Soul Makossa Gang
Manu Dibango σαξόφωνο, φωνή
Raymond Doumbe μπάσο
Jacques Conti – Bilong ντραμς
Patrick Marie-Magdelaine κιθάρα
Julien Agazar πλήκτρα
Guy Nwogang κρουστά
Valérie Ekoume φωνή
Céline Cheynut φωνή

Ο μεγάλος συνθέτης, σαξοφωνίστας και τραγουδιστής από το Καμερούν με την οκταμελή μπάντα του ενώνει τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής με το παγκόσμιο κύμα της τζαζ. Διάσημος από τη δεκαετία του 70, όταν κυκλοφόρησε το Soul Makossa, o Manu, το λιοντάρι της Αφρικής, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Δεν χρειάζονται συστάσεις για ένα καλλιτέχνη που έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με τους μεγαλύτερους μουσικούς, δεκάδες ηχογραφήσεις και εκατοντάδες συναυλίες. Κάθε συναυλία του είναι μια απίστευτη έκρηξη ενέργειας και μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς που τον συνοδεύουν δημιουργούν ένα γεγονός πέρα από τα συνηθισμένα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ,
Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις, είσοδος 20 ευρώ.
21.00: Lito Voyatzoglou Quartet
Συνθέσεις της Λητώς Βογιατζόγου και διασκευές παραδοσιακών κομματιών στα χρώματα της τζαζ. Λ. Βογιατζόγλου πιάνο, Λ. Ανδριώτης κρητική λύρα, Α. Παρασκευόπουλος Μπάσο, Χ. Ασωνίτης ντραμς.

Η Λητώ Βογιατζόγλου σπούδασε τζαζ, αυτοσχεδιασμό και κλασσικό πιάνο στο Παρίσι, όπου έζησε και εργάσθηκε για 10 χρόνια. Έχει εμφανιστεί με διάφορα σχήματα σε σημαντικά φεστιβάλ και χώρους της τζαζ στην Ελλάδα και την Γαλλία παρουσιάζοντας κυρίως δικές τις συνθέσεις που, αναπτύσσονται σε ένα μουσικό χώρο όπου αυτοσχεδιασμός και ερμηνεία συνυπάρχουν . Από τον Σεπτέμβριο του 2010, δουλεύει με ένα νέο κουαρτέτο πάνω στις δικές της συνθέσεις αλλά και διασκευές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

‘Εχει ηχογραφήσει δύο προσωπικά άλμπουμ: Tili, tili ( 1986), At a glance ( 2007) και συμμετείχε στο In free fall (1998) και ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της μουσικής.
Εδώ και 25 χρόνια η Λητώ Βογιατζόγλου διατηρεί ένα ξεχωριστό προφίλ στο χώρο της τζαζ δημιουργώντας συνθέσεις που ταξιδεύουν στο χρόνο και το χώρο». (Γ.Χαρωνίτης, περιοδικό Jazz & Τζαζ ).

22.30: Mulatu Astatke / Steps Ahead
Ο άνθρωπος πού έφερε την Ethio Jazz στην παγκόσμια σκηνή μας οδηγεί στους μουσικούς δρόμους της Ανατολικής Αφρικής. Με το οκταμελές συγκρότημα του θα παρουσιάσει παλιότερα κομμάτια του αλλά και το νέου άλμπουμ του Steps Ahead.
O Mulatu είναι ένας από τους σημαντικότερους αφρικανούς μουσικούς του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε το 1943 στην Αιθιοπία και σπούδασε στο Λονδίνο,κατις ΗΠΑ, όπου ήταν ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής στο Μουσικό Κολέγιο τουBerklee.
Συνεργάστηκε με κορυφαίους jazz μουσικούς όπως ο Duke Ellington. Το 2005, η μουσική του αποτέλεσε το soundtrack της περίφημης ταινίας του Τζιμ Τζάρμους “Broken Flowers”, αυτή ήταν η αφορμή για την παγκόσμια αναγνώριση.
To 2009, ο Mulatu Astatke με τους Heliocentrics, την psych-jazz κολεκτίβα μουσικών από τη Μ. Βρετανία, κυκλοφόρησαν το \”Insiration Information\”, που βραβεύτηκε σαν το καλύτερο άλμπουμ του 2009. (Trophees Des Arts Afro-Caribeens). Είναι συνεργάτης του MIT για την εξελιξη των παραδοσιακών Αιθιοπικών μουσικών οργάνων.

“Mulatu Steps Ahead” είναι ο νέος του δίσκος ,ένα άλμπουμ που, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, εξερευνά νέες κατευθύνσεις στον fusion ήχο και στην μείξη Δυτικής jazz και παραδοσιακής μουσικής από την Αιθιοπία, ένα είδος που πρώτος ο Mulatu δημιούργησε τη δεκαετία του ’60. Τα τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκαν με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της Βοστόνης, με τη συμβολή παραδοσιακών μουσικών από την Αιθιοπία, ενώ συνεργάστηκαν μέλη των Heliocentrics και μερικοί από τους κορυφαίους μουσικούς της jazz και του αφρικανικού ήχου που εδρεύουν στο Λονδίνο.

Κάθε βράδυ μετά τις συναυλίες τζαζ μεχρι πρωίας στο κλαμπ του Τεχνόπολις.
Με τις εκδηλώσεις αυτές η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης ολοκληρώνει τον κύκλο της και δεν θα επαναληφθεί στο Ηράκλειο. Η διαδρομή αυτή που ξεκίνησε με μουσικές από την Νέα Ορλεάνη, ακολούθησε τους τσιγγάνικους δρόμους του swing, τους δρόμους του funk, της gospel του hip hop και κάθε είδους της jazz ήταν αναπόφευκτο να ολοκληρωθεί με την παρουσία της Αφρικής μέσα από δύο από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσικούς της.
Ξεκινώντας από το τραγικό γεγονός της απώλειας του Κώστα Κουβίδη, η μη κερδοσκοπική εταιρεία YOU ARE WHAT U DO – Κώστας Κουβίδης επιχειρεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των τροχαίων εγκλημάτων, θεωρώντας πως αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα πολιτισμού και συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί ή η βάρβαρη πραγματικότητα που υπάρχει στους δρόμους. Σε μια χώρα όπου το «Υπουργείο Πολιτισμού» αντί να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των τροχαίων εγκλημάτων επιλέγει να είναι χορηγός σε ράλι (όπως στο Ακρόπολις) μια τέτοια οπτική φαντάζει ανεδαφική… Όμως όλες οι εκδηλώσεις που πραματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα μας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
YOU ARE WHAT U DO – ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΙΔΗΣ, μη κερδοσκοπικη εταιρεία Προπώληση εισιτηρίων: Τεχνόπολις & Παγοποιείον

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook