Εύσημα για την Ελλάδα, μετά τη Μέρκελ και από τους  αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την αξιοσημείωτη προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.

Σε έκθεσή τους για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές προοπτικές (Fiscal Monitor), που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας και περιμένουν ακόμη καλύτερες μέρες το επόμενο έτος.

Ειδικά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα συνεχίσει το 2011 να εφαρμόζει ένα «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα προσαρμογής». Περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος αναμένεται για την Ελλάδα, αλλά και για Ισπανία και Πορτογαλία, και το 2012.

Στην έκθεση αναφέρεται αναλυτικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα για το 2011 στο σκέλος των εσόδων περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων, μέτρα κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων, βελτίωση της συλλογής φορολογικών εσόδων, ανανέωση των αδειών τηλεπικοινωνιών, επέκταση των συμβάσεων για τα αεροδρόμια κ.λπ.

Στο σκέλος των δαπανών περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και αυξήσεις των τιμών στις δημόσιες επιχειρήσεις, μέτρα εξοικονόμησης κόστους, αύξηση της συμμετοχής στις νοσοκομειακές δαπάνες και διερεύνηση των οικογενειακών παροχών. Μειώσεις στις μεταβιβάσεις και τις λειτουργικές δαπάνες, στις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις του δημόσιου τομέα και στις στρατιωτικές προμήθειες.

Συνολικά για την ΕΕ εκτιμάται ότι τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα σε συνδυασμό με την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων θα επιτρέψουν στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δηλαδή, σε Γερμανία, Βρετανία και  Γαλλία να περιορίσουν τα ελλείμματά τους το 2011 και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη δημοσιονομική τους κατάσταση το 2012

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook