Ανοίγει αυλαία το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ 2015» στο Ηράκλειο την Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιουλίου. Το Φεστιβάλ των Αετών περιλαμβάνει παραστάσεις και εκδηλώσεις με μουσική και χορό στις οποίες συμμετέχουν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες που έχουν ταξιδέψει για το σκοπό αυτό από το εξωτερικό.

Στις παραστάσεις συμμετέχουν και οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου ‘ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ΄ τόσο από τα παιδικά τμήματα όσο και από τα τμήματα ενηλίκων. Τη διοργάνωση υποστηρίζει ενεργά ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Σύλλογοι Μικρασιατών, Θρακιωτών, Ποντίων, Κούρδων κλπ της Κρήτης. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ ο Όμιλος Πρατηρίων ΜΑΥΡΑΚΗΣ, ΕΚΟ, MPower Oils.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται στις 23 και 24 Ιουλίου μία αποστολή από την Άγκυρα της Τουρκίας, αποτελούμενη από 60 άτομα. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι όλα τα μέλη της Τουρκικής Αποστολής αγαπούν και χορεύουν ειδικά τους ελληνικούς χορούς και θα συμμετάσχουν στο θεματικό εργαστήριο παραδοσιακών χορών προκειμένου να διδαχθούν από τον Όμιλο ‘ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ’ χορούς και παράδοση της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι Τούρκοι φιλοξενούμενοι θα παρουσιάσουν χορούς της πατρίδας τους αλλά και χορούς της Ελλάδας. Στις δύο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μουσικές και χοροί από Magna Grecia (Κάτω Ιταλία), Τουρκία, Ινδία-Πακιστάν, Κουρδιστάν, Μικρά Ασία, Ανατολία – Χοροί Δερβίσηδων, Πόντο, Θράκη και φυσικά Κρήτη.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πνεύμα φιλίας, συνεργασίας  και ειρηνικής συνύπαρξης  των λαών καθώς και της ανάδειξης της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας  αξιοποιώντας τον χορό και τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας . Η γλώσσα της μουσικής και  του χορού είναι διεθνής και πάντοτε επίκαιρη. Ανοίγει τους δρόμους και ενώνει λαούς, ιδέες και πόλεις, ανθρώπους και γεγονότα, ήθη και πολιτισμούς. Ο παραδοσιακός χορός και η μουσική αποτελούν ένα από τα ζωντανότερα στοιχεία του κάθε πολιτισμού και δείχνει όσο οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία και τη φυσιογνωμία ενός  λαού.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον πρώτο Κύκλο του Φεστιβάλ:

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, Πλ. Δασκαλογιάννη

Ημέρα Φιλίας των Λαών

Οι μουσικές και οι χοροί των Ελλήνων ταξιδεύουν στον κόσμο και ενώνουν τους λαούς

7:00- 9:00 μμ: Θεματικό Εργαστήριο Παραδοσιακών Χορών για τις εθνικές αποστολές του εξωτερικού με έμφαση στην παράδοση Κρήτης,  Μικράς Ασίας και ολόκληρου του Ελληνισμού.

9:00 μμ: Παραστάσεις και γλέντι με Χορούς του κόσμου και κεντρικό άξονα Ελλάδα – Κρήτη. Συμμετέχουν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, Πλ. Αγίας Αικατερίνης, στο πλάι του Αγίου Μηνά

Οι Χοροί των Αετών

9:00 μμ: Παραστάσεις με χορούς και μουσικές από Κρήτη, υπόλοιπη Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο με διεθνείς προσκεκλημένες ομάδες χορού.

11:00 μμ: Θα ακολουθήσει παραδοσιακή βραδινή καντάδα στους δρόμους του Μεγάλου Κάστρου με τη συμμετοχή όλων των ξένων προσκεκλημένων.

24:00: Γλέντι στη Πλ. Δασκαλογιάννη με την Μουσικοχορευτική παρέα.

Σε όλες τις εκδηλώσεις γίνεται συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας, φαρμάκων (ακόμα κι από το σπίτι), ειδών ρουχισμού, σχολικών ειδών και παιχνιδιών (ακόμη και μεταχειρισμένων) και ειδών πρώτης ανάγκης (Σαπούνια, Χαρτικά, Καθαριστικά κλπ), τα οποία θα συγκεντρώνονται από εθελοντές και θα παραδίδονται στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Τα όποια έσοδα από χορηγίες διατίθενται για την αποπεράτωση του «Ξενώνα Αγάπης» στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του οποίου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το όραμα του Ομίλου για τον Ξενώνα είναι να λειτουργήσει, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ως Ξενώνας Φιλοξενίας Φοιτητών, για άπορους φοιτητές που διαμένουν εκτός Κρήτης, οι οποίοι επιτυγχάνουν μεν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης μας αλλά αδυνατούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους. Μέχρι την υλοποίηση του στόχου αυτού ο Όμιλος αξιοποιεί τον Ξενώνα ως Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων.

Το 2015 συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη. Για το λόγο αυτό ο Όμιλος αποφάσισε να κάνει ειδικό αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και τη μουσική του σπουδαίου Κρητικού ερμηνευτή. Το κάθε κρητικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα που θα εμφανιστεί θα παρουσιάζει και μια σειρά από τραγούδια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη.

 Ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» συμμετέχει στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος του ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ακόμα και στις εξής εκδηλώσεις :

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.) στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ» στις 21:30 σε μία μουσικοχορευτική βραδιά με το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΚΡΗΤΕΣ» και τον Όμιλο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ». Συμμετέχουν:
Λιανέρης Νίκος – λύρα, τραγούδι

Κατσουλιέρης Γιώργος – λαούτο, τραγούδι

Καράτζης Αντώνης – μαντολίνο, τραγούδι

Βασιλάκης Δαμιανός – ασκομαντούρα, θιαμπόλι, τύμπανο

Καζάκης Αλέξης – μπάσο, κιθάρα

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Με τη Χορωδία των «Μικρασιατών του Μεγάλου Κάστρου» στο κηποθέατρο «Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ» στις 21:30 στην μουσικοχορευτική παράσταση «ΣΗΚΩΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ» ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ

Διεύθυνση Ορχήστρας και Χορωδίας: Αντρέας Γιακουμάκης.
Συμμετέχει ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού “ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ”.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

με το Μουσικό Σχήμα «ΕΝΩΔΙΑ» στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΠΥΛΗ ΒΗΘΛΕΕΜ» στις 21:00 στην συναυλία «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΥΨΗΠΕΤΕΣ» Συμμετέχει ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού “ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ” και η χορωδία «ΕΝΩΔΙΑ» του Πνευματικού Κέντρου Μιχαήλ Αρχαγγέλου υπό τη Διεύθυνση του πατέρα Δημήτρη Παπαδάκη.

Ορχήστρα

Πιάνο: Ξενάκη Αγγελική

Μπουζούκι: Χάσκος Φάνης

Λύρα: Κακουλάκης Παντελής

Λαούτο: Βελιδάκης Γιώργος

Κρουστά: Βελιδάκης Κωνσταντίνος, Καπελάκης Μάριος

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

με το Σύλλογο Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» στις 21:00.

Παίζει το Συγκρότημα του ΓΙΩΡΓΗ ΒΡΕΝΤΖΟΥ (Κάτης).

Χορεύει και τραγουδά ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού “ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ”

Μουσικοχορευτική Εκδήλωση – Βράβευση Εισακτέων Μελών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook