Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος επέστρεψε στον δήμο Καλαμάτας μέρος των αποθεματικών που είχε δώσει προκειμένου να αποτελέσουν σωσίβιο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Καλαμάτας, ζήτησε και πήρε 1 εκατομμύριο ευρώ από τα 3 εκατομμύρια που είχε δώσει, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για την επανεκκίνηση του προγράμματος έργων του δήμου. Το ποσό επεστράφη με τη μεταφορά του σε λογαριασμό του δήμου Καλαμάτας στην Εθνική τράπεζα.

Το γεγονός αποτελεί θετική εξέλιξη και στο πρακτικό οικονομικό κομμάτι αλλά και στο ουδόλως δευτερεύον κομμάτι της ψυχολογίας.

Η απαίτηση και επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων έγκειται στους ίδιους τους φορείς, εν προκειμένω στους δήμους.

Δήμος Χανίων

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, δεν έχει γίνει από πλευράς δήμου κάποια κίνηση μέχρι στιγμής:

Δεν έχουμε ζητήσει μέρος των αποθεματικών που έδωσε στο κράτος, καθώς όλο αυτό τοχρονικό διάστημα, ο δήμος Χανίων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και δε χρειάζεται για τη λειτουργία του να στραφεί στα αποθεματικά του τα οποία τα είχε δώσει για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στην παρούσα περίοδο σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα είτε παραμείνουν στην ΤτΕ είτε όχι:

Όταν ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, θα είναι διαφορετικά. Ωστόσο, κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά είτε είναι αυτή τη στιγμή τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας είτε μεταφερθούν σε κάποια άλλη τράπεζα. Υπάρχουν βεβαίως ορισμένοι περιορισμοί στην ΤτΕ, ωστόσο τα χρήματα δεν είναι χαμένα, όπως εσφαλμένα κάποιοι πιστεύουν.

Να θυμήσουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Χανίων που είχαν δοθεί για τις ανάγκες του κράτους ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 14.250.000 ευρώ σε επίπεδο νομού Χανίων.

Πλατανιάς, Αποκόρωνας, Κίσσαμος, Σφακιά και Κάντανος-Σέλινο δεν έχουν λαμβάνειν γιατί… δεν έδωσαν τα αποθεματικά τους

Ως προς τον έτερο δήμο του νομού με υψηλό ποσό αποθεματικών, τον δήμο Πλατανιά – με αποθεματικα 2,5 εκατ. ευρώ – δεν αντιμετωπίζει παρόμοιο θέμα, καθώς με ενέργειες του δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε πετύχει τότε να μη δεσμευθεί κανένα ποσό από τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Στην ίδια θέση με τον Πλατανιά και ο δήμος Αποκορώνου, ο οποίος, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Κουκιανάκη, είχε καταφέρει να μη δώσει ούτε το σύνολο ούτε μέρος των αποθεματικών του, τα οποία ανέρχονται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Εξαίρεση από του δήμους Πλατανιά και Αποκορώνου, δεν αποτελεί ούτε ο δήμος Κισσάμου, ο οποίος, όπως μας δήλωσε ο Θεόδωρος Σταθάκης, επίσης δεν έδωσε ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία ανέρχονται περίπου στις 200.000 ευρώ.

Ο δήμος Σφακίων δεν έδωσε τα ταμειακά του διαθέσιμα, ωστόσο όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Ζεβρός στο flashnews.gr, θα πρέπει επιστραφούν τα ποσά που είχε δώσει τότε η Περιφέρεια Κρήτης και προορίζονταν να διατεθούν για την εκτέλεση έργων στον δήμο.

Ούτε και στην περίπτωση του δήμου Καντάνου – Σελίνου τίθεται θέμα απαίτησης επιστροφής κάποιου ποσού καθώς ο δήμος δεν έδωσε τα αποθεματικά του στο κράτος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου, Αντώνη Περράκη, τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου ήταν ελάχιστα και έτσι δεν υπήρχε ουσία να διατεθεί στο κράτος ένα αμελητέο ποσό.

Τα αποθεματικά του δήμου Γαύδου δεν είχαν διατεθεί στο κράτος, όχι λόγω άρνησης αλλά γιατί τα χρήματα δεν βρίσκονται σε τράπεζα με την οποία να μπορούσε να καταστεί δυνατή η μεταφορά ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Δήμος Ηρακλείου

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε πως δεν έχει πέσει στην αντίληψή του το θέμα. Για το ποιά στάση θα τηρήσει, δήλωσε στο Flashnews.gr:

Θα περιμένουμε προς το παρόν να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν χρειαστούμε χρήματα ενδεχομένως να ζητήσουμε και εμείς κάποιο μέρος. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουμε κάποιο θέμα και θα τηρήσουμε στάση αναμονής.

Η επικοινωνία προς το παρόν με τους δημάρχους Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, δεν έχει καταστεί δυνατή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook