Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο απέστειλε ο σύλλογος Palso Ηρακλείου αναφορικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Στην επιστολή αναλυτικά αναφέρεται:

“Ο νόμος για την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Φροντιστηρίων αποτελεί ένα φρικιαστικό μίγμα άγνοιας, παρανομίας, διαπλοκής, αναλγησίας, ανευθυκρισίας και υποτιμητικού παζαρέματος. Παριστάνετε πως αγνοείτε ότι πληρούμε αναμφίβολα τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για απαλλαγή.

Μας επιβάλλατε πολλούς και σκληρούς όρους χορήγησης διοικητικής άδειας παρά τον νόμο για το άνοιγμα των επαγγελμάτων (2010) δηλώνοντας ρητά ότι εξυπηρετούμε τους σκοπούς της ελληνικής πολιτείας για την παιδεία και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Είμαστε, λοιπόν, εκπαιδευτήρια αδειοδοτούμενα υποχρεωτικά από το κράτος. Προς τι λοιπόν η διάκριση από τους υπόλοιπους φορείς εκπαίδευσης που απαλλάσσονται;

Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο η παράδοση μαθημάτων από μεμονωμένα άτομα απαλλάσσεται του ΦΠΑ μόνο όταν οι αναγνωρισμένοι, οργανωμένοι φορείς που έχουν το ίδιο αντικείμενο διδασκαλίας απαλλάσσονται. Με ποια επιχειρήματα και ποιοι σας έπεισαν να απαλλάξετε από το ΦΠΑ τους κάθε λογής “ιδιαιτεράδες” και όχι τα νομίμως και υποχρεωτικώς αδειοδοτούμενα δικά μας εκπαιδευτήρια;

Πιστεύουμε ότι δεν επηρεαστήκατε από την θέση της ΟΙΕΛΕ που εκπρόσωπος της δήλωσε σε κανάλι, και ενώ το θέμα ήταν για φόρο που πλήττει τον καταναλωτή, “εμείς τα έχουμε με τα κέντρα ξένων γλωσσών” προσθέτοντας ανακριβώς ότι έχουμε μειώσει τις απολαβές τους με τη δημιουργία σωματείου εργαζομένων “μαϊμού”. 

Ουδεμία σχέση με το θέμα αυτό έχει η PALSO αλλά και ουδόλως το θέμα αυτό ενδιαφέρει τον καταναλωτή που θα επιβαρυνθεί.

Η πέρα από κάθε λογική επιβολή του ανώτερου συντελεστή 23% που πιθανώς θεωρήθηκε ότι δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα παζαρέματος για μείωση του και την επίδειξη καλής θέλησης,  μας δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν συζητάμε με κυβέρνηση αλλά με έμπορο στην αγορά.

Πώς συνάδουν οι εξαγγελίες για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν τα λαϊκά στρώματα με την επιβολή φόρου που τα επιβαρύνει;

Πώς συνάδουν οι εξαγγελίες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας με μέτρο που φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα;

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της διάταξης αυτής (ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εγγραφές είναι ελάχιστος) και ζητάμε από την πολιτεία να κινείται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής και συνταγματικής επιταγής αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην παιδεία, την εργασία και την ίση μεταχείριση από το νόμο.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook