Συνάντηση για το κλίμα θα πραγματοποιήσουν εθνικοί διαπραγματευτές σχεδόν 200 χωρών τον Απρίλιο, στην Μπανγκόκ, σε μια προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, όσον αφορά στο πλαίσιο που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Το μείζον ανεπίλυτο πρόβλημα που προέκυψε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν είναι η διάδοχη συμφωνία-πλαίσιο στο Πρωτόκολλο του Κιότο, που υποχρεώνει σχεδόν 40 βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν, το διάστημα 2008-2012, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Ιαπωνία, η Ρωσία και ο Καναδάς έχουν δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνουν τις μειώσεις μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2012, εκτός και αν όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές – επικεφαλής των οποίων είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ – υπογράψουν μια δεσμευτική συμφωνία. Οι ΗΠΑ δεν κύρωσαν ποτέ το Πρωτόκολλο, υποστηρίζοντας ότι οδηγούσε σε απώλειες θέσεων εργασίας και ότι παρέβλεπε δεσμευτικούς στόχους για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην πρόσφατη ετήσια ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα προς το Αμερικανικό Έθνος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για την προώθηση καθαρής ενέργειας, αλλά οι αναλυτές επεσήμαναν ότι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τις λέξεις «κλιματική αλλαγή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook