«Σοβαρή και αφοσιωμένη επαγγελματίας, μια γυναίκα που δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά σε αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει». Έτσι χαρακτηρίζουν όσοι γνωρίζουν στο ΔΝΤ την Ντέλια Βελκουλέσκου, την γυναίκα που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο από εδώ και πέρα στις διαπραγματεύσεις της  χώρας μας με τους θεσμούς. 

Ήδη η πρώτη της συνάντηση χθες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη ήταν ενδεικτική της σκληρής της στάσης απέναντι στην χώρα. 

Προερχόμενη από οικογένεια αστών με αγάπη για την Ελλάδα -εξ’ου και το όνομα Ντέλια από την Δήλο- η Βελκουλέσκου, ή Μοράρου, όπως είναι το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην πόλη Σίμπιου της Ρουμανίας το 1975, όπου και παρακολούθησε τις πρώτες τάξεις του σχολείου.

Μετά την φοίτησή της στο Κολέγιο George Lazar στον τομέα των οικονομικών στην Ρουμανία συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ, όπου και απέκτησε Master και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο Wilson.

Με την επιστροφή της Ευρώπη, η πορεία της ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη: Καταφέρνει να εισέλθει στους κόλπους του ΔΝΤ το 2002, προτού συμπληρώσει την τρίτη μόλις δεκαετία της ζωής της και από τότε βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, προσπαθώντας να συνετίσει τις οικονομίες των αδύνατων χωρών της Ευρώπης, τις περισσότερες φορές με ακραίο και σκληρό τρόπο. 

Το παράδοξο είναι ότι ενώ στο ΔΝΤ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η φήμη της την ακολουθεί -και δεν είναι καλή τουλάχιστον για τα κράτη, στην δική της χώρα την Ρουμανία, ελάχιστοι την γνωρίζουν.

Ίσως βέβαια φταίει και το γεγονός ότι μετά το τέλος των σπουδών της δεν επέστρεψε για να ζησει στην γενέτειρα της, αλλά επεδίωξε να ξεκινήσει την ξέφρενη διαδρομή της προς τα μεγάλα οικονομικά σαλόνια. 

Ο γάμος με τον ογκολόγο

΄Οσο επιτυχημένη στον τομέα των οικονομικών είναι η Ντέλια, άλλο τόσο και περισσότερο είναι ο σύζυγος και πατέρας των τριών παιδιών της, ο 45χρονος Βίκτορ Βελκουλέσκου στον δικό του τομέα, αυτόν της ιατρικής.

Διάσημος ογκολόγος, με σημαντική συμβολή στον αγώνα κατά της επάρατου νόσου, είναι συνεργάτης στην περίφημη κλινική John Hopkins. 

Oι δυο τους γνωρίστηκαν στην διάρκεια των σπουδών τους και από τότε μοιράζουν την ζωή τους ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Οι δυο τους λατρεύουν την οικογενειακή ζωή και είναι αφοσιωμένοι στα παιδιά τους, καθώς σπάνια εμφανίζονται μαζί σε κοσμικές εκδηλώσεις. 

Η φήμη της ως… Δρακουλέσκου

Στην Κύπρο η Βελκουλέσκου είναι persona non grata και όχι άδικα, καθώς ήταν εκείνη που εισηγήθηκε το σκληρό πρόγραμμα του 2013 που περιελάμβανε κούρεμα καταθέσεων των Κύπριων και μέτρα πρωτοφανή για τους αλλιώς μέχρι τότε μαθημένους Κύπριους.

Διάσημη για την σκληρή και αμετάπειστη στάση της, αλλά και για την γοητεία της που άγγιξε ακόμα και τους ομοτράπεζους της στις διαπραγματεύσεις Κύπριους πολιτικούς , η Βελκουλέσκου άφησε εποχή όσο έμεινε στο νησί και η παρουσία της γράφτηκε με ανεξίτηλο μελάνι στις συνειδήσεις των Κυπρίων, αφού τους μήνες της οικονομικής κρίσης στην χώρα βρίσκονταν κάθε μέρα στα τηλεοπτικά κανάλια. 

Τι θα επιδιώξει στην Ελλάδα

Από την πρώτη στιγμή του έρχομού της έπιασε δουλειά η Βελκουλέσκου, με τους τομείς πίεσης να είναι το εργασιακό και τα ασφαλιστικά.  
Τομέας που επίσης θα θελήσει να κάνει πολλές αλλαγές και μάλλον προς το χειρότερο για τους έλληνες αναμένεται να είναι και αυτό των συντάξεων, καθώς έχει εκπονήσει πολλές μελέτες για την σύνδεση της γήρανσης με τις συντάξεις και την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook