O ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει πως ξεκινούν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών θαλάσσιων χελωνών, που έγιναν το φετινό καλοκαίρι στις παραλίες από το Κολυμπάρι μέχρι τον Κάτω Σταλό στα Χανιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση 

“«Δημόσια εκσκαφή» ονομάζουμε το άνοιγμα κάθε φωλιάς, που γίνεται από εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όταν προσκαλείται και κοινό. Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα χελωνάκια έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για πιο λόγο. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό, κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους παρατηρητές της δημόσιας εκσκαφής.

Στη περίπτωση που θέλετε να παρακολουθήσετε αυτό το μοναδικό γεγονός σας περιμένουμε την επόμενη βδομάδα, Δευτέρα 10/8 και Πέμπτη 13/8, στις 5:30μμ. στην παραλία του Πύργου Ψυλονέρου μπροστά από το Eanthia Village Resort.

Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα και θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δήμου Χανίων, στον Ενημερωτικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παλιά πόλη των Χανίων (απέναντι από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Κ.Α.Μ.) καθώς επίσης και στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook.

Περισσότερες πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία –Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης, τηλ. 6937352379.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook