Την Πέμπτη 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στο Παλιό Λιμάνι, εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος από την ρίψη των ατομικών βομβών στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. 

Η εκδήλωση, που είχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου, περιλάμβανε ομιλία από τον Μανώλη Παπαδομανωλάκη, Γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, απαγγελία ποιήματος από τον οικοδόμο – ποιητή Αντώνη Χαρχαλάκη, καλλιτεχνικό κρητικό γλέντι με τους Γιώργο Ρεθυμνιωτάκη και Κώστα Λυβιάκη και το συγκρότημα τους, κρητικούς παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα «Πελασγοί» και έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκοί» του Γιώργου Βαβουλέ.

Η ομιλία του κ. Παπαδομανωλάκη

– Όταν πριν 70 χρόνια, το πρωί της 6ης Αυγούστου του 1945, η πυρηνική βόμβα από ουράνιο κατέστρεφε τη Χιροσίμα και τρείς μέρες αργότερα, το πρωί της 9ης  Αυγούστου,  η πυρηνική βόμβα – αυτή τη φορά – από πλουτώνιο ισοπέδωνε το Ναγκασάκι, ο κόσμος έμπαινε σε μια νέα εποχή βαρβαρότητας που συμβολίζεται από τον όλεθρο που προκάλεσαν αυτές οι βόμβες. 
Στη Χιροσίμα, όπου ξετυλίχτηκαν εικόνες γεμάτες από όλες ταυτόχρονα τις φρικαλεότητες της κόλασης, ο απολογισμός που θα καταρτιστεί αργότερα θα εμ-φανίσει 130.000 νεκρούς και εξαφανισθέντες, ενώ στο Ναγκασάκι οι νεκροί και τραυματίες του δεύτερου – εξίσου φρικιαστικού με το πρώτο – εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, που όμοιο του δεν είχε πραγματοποιηθεί, θα υπολογιστούν σε 200.00. 

– Δύο εγκλήματα που η προπαγάνδα των ΗΠΑ και τα παπαγαλάκια τους εμ-φανίζουν ως «μια φρικαλεότητα που οδήγησε σε μια ευλογία, στο τέλος του Β! Πα-γκοσμίου Πολέμου» παραχαράσσοντας, για άλλη μια φορά, την Ιστορία. 
Τα λένε οι ίδιοι που ανακήρυξαν την 9η Μάιου, την μέρα της μεγάλης λαϊκής Νί-κης ενάντια στο φασιστικό ιμπεριαλιστικό άξονα και τη λήξη του Β! Παγκοσμίου Πο-λέμου, ως ημέρα της Ευρώπης, του «Ευρωπαίου Πολίτη». Τα λένε για να κρύψουν ότι όταν έριξαν οι Αμερικάνοι Ιμπεριαλιστές τις βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι ο Β! Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη λήξει.

Από τις 9 Μάη 1945 είχε συνθηκολογήσει η χιτλερική Γερμανία. Η Ιταλία είχε συνθηκολογήσει από τον Σεπτέμβρη του 1943 και απέμεινε μόνο το τρίτο μέλος της φασιστικής συμμαχίας, η Ιαπωνία, η οποία συνέχιζε τον πόλεμο μέχρι τις αρχές Αυ-γούστου 1945, αλλά ήταν ζήτημα ημερών η συνθηκολόγηση και η παράδοσή της. Ο στόλος της ήταν πλήρως κατεστραμμένος και η ίδια η χώρα ασφυκτικά περικυ-κλωμένη. Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του αναφέρει: «Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η τύχη της Ιαπωνίας ρυθμίστηκε από την ατομική βόμβα. Η ήττα της ήταν βεβαία πριν ριφθεί η πρώτη βόμβα».

-Λένε και πολλά άλλα: Ότι η χρήση των ατομικών βομβών έσωσε τη ζωή πε-ρισσότερο του ενός εκατομμυρίου Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι – σε αντίθετη περίπτωση – θα θυσιάζονταν στην επιχείρηση κατάληψης των ιαπωνικών νησιών. Ότι δεν γνώριζαν για τις συνέπειες, δηλαδή την πλήρη καταστροφή των δύο πόλεων και την καθολική εξόντωση του πληθυσμού τους. Φθάσανε να πούνε ότι …τα εγκλήματα αυτά τα προκάλεσε το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού όταν στράφηκε εναντίον της ανθρώπινης ζωής ή… ότι φταίνε οι ατομικοί επιστήμονες που κα-τασκεύασαν τις βόμβες. 

– Δεν μας εκπλήσσουν μ΄ αυτά που λένε. Άλλωστε την τέχνη να κάνουν το «ά-σπρο – μαύρο» και το «κρέας – ψάρι» τη ξέρουν καλά. Ούτε ότι βρίσκουν υποστηρι-κτές από ΜΜΕ, όπως το «ΒΗΜΑ» της προηγούμενης Κυριακής.  
Ξέρουμε ότι τα λένε όχι για να κρύψουν το έγκλημα – ακόμα και αν εξαερώνο-νταν οι νεκροί δεν θα μπορούσαν να  κρύψουν τις δεκάδες χιλιάδες που αποτύπωσε η ραδιενέργεια ως «φιλμ» και λέγονται σήμερα «χιμπακούσα»  – αλλά για να κρύψουν τον δολοφόνο και, κυρίως, τις αιτίες του εγκλήματος τους, μήπως και καταφέρει να πάρει κάποιο ελαφρυντικό.  

   Τον δολοφόνο τον ξέρουμε πριν από το έγκλημα, όχι από διαίσθηση, αλλά από γνώση: Είναι ο καπιταλιστής που στην επιδίωξη του για ένα κέρδος της τάξης του 300%, δεν υπάρχει έγκλημα που να μην είναι έτοιμος να διαπράξει, ριψοκινδυ-νεύοντας ακόμα και να οδηγηθεί ο ίδιος στην κρεμάλα, όταν τα πράγματα σκου-ρύνουν. Εν προκειμένω: Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. 

Ξέρουμε και την αιτία του εγκλήματος: Η χρήση της ατομικής βόμβας στη Χι-ροσίμα και στο Ναγκασάκι αποτελούσε την πιο εκκωφαντική επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ και μέσον υπαγόρευσης των ιμπεριαλιστικών όρων στη διαμόρφωση της με-ταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Ήταν έκφραση ανοικτής πρόκλησης, απειλής και εκβιασμού προς τη Σοβιετική ένωση, αλλά και προειδοποίησης προς τυχόν επίδοξους καπιταλιστικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ για το ποιος θάχει τον πρώτο λόγο για το μοίρασμα των αγορών. 


  
Γέννημα αυτής της στρατηγικής ήταν η συγκρότηση της ιμπεριαλιστικής συμ-μαχίας του ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε το 1949 και μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει, σ΄ όλα τα μέρη της γης, το ρόλο του ως οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, ως ισχυρός κατασταλτικός μηχανισμός κατά των λαών.   

Φίλοι και Συναγωνιστές
Η χρήση των ατομικών όπλων άρχισε αλλά δεν τελείωσε με τα πυρηνικά ολο-καυτώματα, πριν 70 χρόνια, σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, «μικρά» πυρηνικά όπλα που κατ΄ ευφημισμό ονομάζονται βόμβες και βλήματα «απεπλουτισμένου ουρανίου» χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών στον Περσικό Κόλπο, στη Σομαλία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στη Παλαιστίνη και αλλού. Ενώ στη Ρουμανία, Πολωνία και Τσεχία οικοδομούνται σήμερα, για λογαριασμό της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, οι εγκαταστάσεις για ένα σύγχρονο πυραυλικό σύστημα που είναι ενταγμένο στους σχεδιασμούς του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», η λεγόμενη «Αντιπυραυλική Ασπίδα». 
Ούτε σήμερα, 70 χρόνια από το τέλος του Β! Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να αποκλειστεί τίποτε, συμπεριλαμβανομένου και ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. 
Ας μην ξεχνάμε πως πριν τους 2 παγκοσμίους πολέμους  εκδηλώθηκαν μεγάλες παγκοσμίου χαρακτήρα καπιταλιστικές κρίσεις. Και σήμερα ο καπιταλισμός επίσης περνά μια σημαντική κρίση, που έχει αγκαλιάσει, στον ένα ή στον άλλο βαθμό πολλές χώρες στην Ευρώπη αλλά και στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα. Κρίση που συνδυάζεται με την ενίσχυση ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν έναν ισχυρότερο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.  

Άλλωστε η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι. Βλέπουμε πού έχουν οδηγήσει οι «σύμμαχοι», ΝΑΤΟ και ΕΕ, το Ιράκ με την αμερικανική κατοχή, τη Συρία με την απρο-κάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Και τώρα προετοιμάζονται νέες πολεμικές επιχει-ρήσεις.
Όλοι αυτοί, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε, για να προωθήσουν τους στόχους τους, έ-φτιαξαν και εξόπλισαν αυτό το λεγόμενο «Ισλαμικό κράτος», που τώρα προτίθενται να του τραβήξουν για λίγο την «αλυσίδα», ξεκινώντας μια νέα δυτική «σταυροφορία», στην οποία καθοριστικό ρόλο αναλαμβάνει η αστική τάξη της Τουρκίας. Αυτή που στήριξε τους τζιχαντζιστές, αποσκοπεί τώρα σε σχέδια διαμελισμού της Συρίας και του Ιράκ, μετέχει όχι μόνο με αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία αλλά και ζητά να εφαρμοστεί εκεί ό,τι και στη Λιβύη, η λεγόμενη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», στην πραγματικότητα «γκριζάρει» πλέον όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και πολλές άλλες περι-οχές.

Γίνεται αγώνας δρόμου για τον έλεγχο της περιοχής και την αλλαγή του συσχε-τισμού δύναμης. Πρόκειται για μια αδυσώπητη πάλη για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα πετρέλαια της περιοχής, τους δρόμους μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών, που αποτελούν τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. 
Και όταν ακούμε πως εδώ που είμαστε,  νότια της Κρήτης, μπορεί να υπάρχει ένας αμύθητος «πλούτος» από κάτω μας που θα πρέπει σήμερα να τον εκμεταλ-λευτούμε, να «κουμπωνόμαστε».
 Γιατί οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου είναι ματωμένοι. Να φυλα-γόμαστε όταν ακούμε να μιλά γενικά και αφηρημένα κάποιος για τους αγωγούς και την οικονομία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του σε ποιανού τα χέρια είναι αυτοί οι αγωγοί, για τι είδους οικονομία μιλάμε. 

Φίλοι και Συναγωνιστές

Σ΄ αυτόν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των μονοπωλίων και των κρατών τους για το μοίρασμα των αγορών, σ΄ αυτόν τον πόλεμο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει υιοθετώντας τα προσχήματα για τους Τζιχαντιστές και τη «διάσωση των Χριστιανικών πληθυσμών». 
 Έτσι:
    Σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ετοιμότητα να φιλοξενήσουν και νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία στο έδαφος της χώρας, π.χ. σε Κρήτη και Κάρπαθο. Και μάλιστα αναρωτιούνται που «δεν καταλαβαίνουμε» τη χρησιμότητα μιας αμερικανικής βάσης στη Δωδεκάνησο… Κάτι που δε διανοήθηκε να κάνει καμιά κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση του 1974 στην Ελλάδα και το κάνει τώρα η «πρώτη φορά αριστερά»…
    Συνεχίζουν τις συνεκπαιδεύσεις με αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟϊκά στρατεύ-ματα ακόμα και σε σχέδια πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Βαλτική.
    Φτιάχνουν άξονες με το Ισραήλ, χτίζοντας τη λυκοσυμμαχία με την ισραη-λινή αστική τάξη που ματώνει κυριολεκτικά το λαό της Παλαιστίνης.
    Λένε στον ελληνικό λαό να αναγνωρίσει ως φίλο την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, τις ΗΠΑ, να ξεχάσει το ρόλο που έπαιξαν, όπως και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην Ιστορία της χώρας μας, το ρόλο που παί-ζουν σήμερα σε μια σειρά περιοχές του κόσμου. 

Εμπλέκει έτσι βαθύτερα και πιο ενεργητικά τη χώρα στις πολεμικές αναμετρήσεις, τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς που γεννά μόνο παραπέρα κινδύνους για το λαό
Γιατί όλοι ξέρουν ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ούτε εξα-σφάλισαν, ούτε θα εξασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Απόδειξη γι’ αυτό οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, οι μεθοδεύσεις για οριστική διχοτόμηση στο Κυπριακό και τόσα άλλα. 
Η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί αμέσως από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδια-σμούς και τις επεμβάσεις. Η βάση της Σούδας θα πρέπει να κλείσει αμέσως. Αποτελεί το βασικό ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής, για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. 
Όχι τυχαία ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε προ μηνός από τα Χανιά – σε συνέ-δριο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων – ότι η Κρήτη είναι αε-ροπλανοφόρο.  
Ήξερε, ασφαλώς, ότι στην πρώτη επίθεση εναντίον του Ιράκ διεξήχθησαν 31.000 πτήσεις από και προς την Κρήτη, συντηρήθηκαν 97 πλοία ενώ διεκπεραιώθηκαν 13.000 τόνοι εφοδίων. Ότι κατά την αρχική φάση της επέμβασης στο Αφγανιστάν το 2001 στον κόλπο της Σούδας έλαβαν χώρα 557 πτήσεις και 67 ελλιμενισμοί.  Και ότι στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας που εξαπέλυσαν κατά του Ιράκ  ΝΑΤΟ και Ε.Ε. η βάση της Σούδας χρησιμοποιήθηκε για 4.030 πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών και 730 ελλιμενισμούς πλοίων και υποβρυχίων.
Γνωρίζει καλά ότι μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ προσγειώνονται από τις 22 Ιούλη στο αεροδρόμιο των Χανίων και “προωθούνται” στη συνέχεια στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, απ΄ όπου επιχειρούν μαζί με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εναντίον στόχων στη Συρία.
Η βάση της Σούδας απέχει από το Ιράν 2.000 χιλιόμετρα. Η εμβέλεια των ιρανι-κών πυραύλων «Σαντζίλ» φτάνει τα 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα. 

Ρωτάμε: Αξίζει για τα συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπω-λίων να βρίσκεται ο λαός της Κρήτης κάτω απ’ αυτήν την υπαρκτή απειλή;

Η Σούδα κάθε άλλο παρά είναι ο “μαγνήτης” του συναλλάγματος, όπως στρε-βλά το παρουσιάζουν ορισμένοι! Η Σούδα είναι ο μαγνήτης του πολέμου, της δυ-στυχίας, της καταστροφής, των αιματοχυσιών, που θα ‘ρθουν αναπόφευκτα, αν δεν ξεσηκωθεί ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής μας!

Φίλοι και Συναγωνιστές

Η κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες βρήκε τον χρόνο και το χρήμα για να υπογράψει συμφωνία με την αμερικάνικη Lockheed, για να βρει 500 εκατ. δολάρια για συ-ντήρηση υπέργηρων αεροσκαφών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. 
Βρήκε και το χρόνο και το χρήμα για να δώσει εκατομμύρια ευρώ για τις πολε-μικές προετοιμασίες ενάντια στους λαούς της Συρίας και του Ιράκ. 
Οι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκουν και χρόνο και διάθεση να ξεφαντώνουν με τους υπουργούς εξωτερικών του ΝΑΤΟ και τους στρατηγούς τους – εκείνους που διατάζουν τους βομβαρδισμούς των αμάχων –  τραγουδώντας «Είμαστε ο κόσμος, είμαστε τα παιδιά /Είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε μια φωτεινότερη μέρα /Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν/Και είναι ώρα να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας». 
Και όταν οι υπουργοί του ΝΑΤΟ ξεφαντώνουν ο «απλός λαός ξέρει πως έρχεται ο πόλεμος και οι διαταγές για επιστράτευση έχουν γραφεί». 
Βρίσκουν χρόνο για να πουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι δι-αθέσιμες για τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. 
Βρίσκουν χρόνο να ευχαριστήσουν δημόσια τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμβολή του στο «αριστερό» τρίτο  μνημόνιο. 
Δεν βρίσκουν όμως χρόνο για να λύσουν τα προβλήματα του λαού, για να καταργήσουν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.  
Αντίθετα ετοιμάζουν νέα μνημόνια, ψηφίζουν – με ρυθμούς πολυβόλου – νέα αντιλαϊκά μέτρα, εκβιάζοντας μάλιστα τον λαό με ψεύτικα, αποπροσανατολιστικά διλήμματα για να τον κάνουν συνένοχο στην πολιτική τους. 

Μπροστά σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις ο λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει αυτούς τους σχεδι-ασμούς.  
Να μην εγκλωβιστεί στα νέα αναχώματα που του ετοιμάζουν, γιατί και «οι νέοι σωτήρες» στην ίδια εκκλησιά προσεύχονται – στο κεφάλαιο και την εξουσία του – αλλά σταυροκοπιούνται μπροστά σε άλλη εικόνα – στη δραχμή και όχι στο ευρώ. 
Οι φίλοι της Ειρήνης που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα έχουν χρέος να ενισχύσουν την αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική πάλη και να στηρί-ξουν τη λαϊκή συμμαχία που δίνει προοπτική για φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιτα-λιστική κρίση.

Η ελπίδα και στη χώρα μας βρίσκεται στο χειραφετημένο λαό που με τον κόσμο της δουλειάς στο τιμόνι της εξουσίας μπορεί να σπάσει τα δεσμά της Ευρωνατοϊκής λυκοσυμμαχίας, να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτο που παράγει.

Να αγωνιστούμε τώρα:
 Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα 
Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
 Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, όπως και όλες οι ευρωατλαντικές Βά-σεις. 
Αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες και έξοδο από ΝΑΤΟ και ΕΕ. με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook