Συνέντευξη τύπου έδωσαν  αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων την Τετάρτη 12 Αυγούστου δηλώνοντας ανήσυχοι για την επιβολή των νέων μέτρων που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα -όπως υποστήριξαν- τον αγροτικό κόσμο.

Το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Γιώργος Πατεράκης τόνισε ότι «τα μέτρα του νέου μνημονίου, αν προστεθούν στα άλλα δύο προηγούμενα, θα φέρουν το τέλος της μικρομεσαίας αγροτιάς και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ποιος άραγε μικρομεσαίος αγρότης μπορεί να πληρώσει 26% φόρο απ’ το πρώτο ευρώ, να δώσει τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Γ.Α., να συνεχίσει να πληρώνει Εν.Φ.Ι.Α., να συνεχίζει να αγοράζει εφόδια με 23% Φ.Π.Α. και να προσπαθεί να που-λήσει τα προϊόντα του τιμολογώντας τα με 23% Φ.Π.Α. Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στην εφαρμογή της που μειώνει τις επιδοτήσεις και εμποδίζει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Είχαμε προειδο-ποιήσει και τα προηγούμενα χρόνια ότι η πολιτική που ασκείται έχει ως στόχο το πέ-ρασμα της γης και της παραγωγής σε λίγα επιχειρηματικά χέρια, για να μπορούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν τις πλούσιες παραγωγικές δυνα-τότητες που έχει αυτή η χώρα και ο τόπος μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι «με 26% φορολογία που ετοιμάζουν στους κτηνοτρόφους, συν τα έξοδα που έχουμε για να καλύψουμε όλη την παραγωγή μας σε κρέας και γάλα, δυστυχώς, δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές υποχρεώσεις μας. Περιμέναμε ότι στην κυβέρνηση θα είχαν σκεφτεί λίγο πιο σοβαρά το θέμα της πρωτογενούς  παραγωγής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  μι-κρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Απ’ του χρόνου δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις εισφορές μας στον Ο.Γ.Α. με αποτέλεσμα να μη μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε και τα δικαιώματά μας». Ο κ. Σταυριανουδάκης πρόσθεσε ότι «από την 1η Μαρτίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές, δεν έχουμε λάβει χρήματα για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, πετρέλαιο. Όσα μας είχαν τάξει σε συναντήσεις που είχαμε με τους αρμόδιους  υπουργούς, τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ήταν μια κοροϊδία και όλες οι υποσχέσεις που μας έδωσαν, έγιναν για να μας ξεφορτωθούν».

Στη συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Γιάννης Κατσαρός υπογράμμισε ότι «τα πορτοκάλια πουλή-θηκαν σε χαμηλές τιμές, τα κηπευτικά οι αγρότες τα πηγαίνουν στη λαχαναγορά και τα παίρνουν πίσω, αφού τα πάντα είναι εισαγόμενα. Η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο είναι δραματική, ενώ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε. βάζει “ταφόπλακα” στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Πρέπει να αντισταθούμε δυναμικά και μαζικά, γιατί δεν αντέχουμε νέα μέτρα, φόρους και τα προϊόντα απούλητα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook