Γέμισαν απο κόσμο και ήχους καντάδας τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ρέθυμνου στη “Μελαμπιανής καντάδας” στις 12 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε απο το χωριό Μέλαμπες του Ρεθύμνου εδω και πολλά χρόνια και γρήγορα καθιερώθηκε καθώς αποτελεί ένα ευχάριστο και ιδιαίτερο θέαμα που προσελκύει κάθε φορά πολύ κόσμο και κυρίως νέους.

Μάλιστα η Μελαμπιανή καντάδα κατά καιρούς έχει διεξαχθεί και εκτός Κρήτης όπως στην Σαντορίνη και την Αθήνα.

Τι είναι η παραδοσιακή Μελαμπιανή Καντάδα;

Σύμφωνα με το melabes.gr, μια παρέα 10-15-20-30 και παραπάνω  ατόμων με επικεφαλής τη λύρα και το λαγούτο παίζοντας στους δρόμους του χωριού διάφορους κρητικούς σκοπούς , τραγουδαεί ένας-ένας και κομμάτι -κομμάτι τη μαντινάδα  του και επαναλαμβάνοντας το στη συνέχεια όλοι μαζί όσοι βρίσκονται στη παρέα – αποπαίρνοντας την –  όπως χαρακτηριστικά λέγεται  αυτός ο τρόπος εκτέλεσης του  τραγουδιού . Και όλα αυτά μπορούν να γίνονται συχνά – με – αλλά και χωρίς σοβαρές αφορμές , αλλα κυρίως τις γνωστές εορτές του χρόνου. 

Τότε και μετά  τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία άρχιζε το συνηθισμένο τυπικό του πανηγυριού . 

Η γιορτινή ατμόσφαιρα και οι ευχές μεταφέρονται στα  καφενεία όπου οι εορτάζοντες θα κεράσουν όλους τους παρευρισκόμενους και θα δεχθούν τις καθιερωμένες ευχές τους. Το απόγευμα η ατμόσφαιρα αυτή θα μεταφερθεί στα σπίτια των εορταζόντων  . Σε κάποιο απ’αυτά θα κληθούν οι οργανοπαίκτες του χωριού που μαζί  με τους τραγουδιστές θα ξεκινήσουν τη  ογανωμένη παρέα ( καντάδα ) . Η μουσική συντροφιά σε λίγο θα επισκεφθεί και άλλους εορτάζοντες . Αυτό διαρκεί ώρες και με επισκέψεις σε πολλά σπίτια ,δίδοντας έτσι την ευκαιρία στις νοικοκυρές να προσφέρουν την πατροπαράδοτη φιλοξενία και στα μέλη της παρέας να γευτούν  τη γνήσια  ρακί και  κρασί  αλλά και σε όλους που βρίσκονται στο χωριό να απολαύσουν ένα μοναδικό συγχρονισμένο μουσικό άκουσμα , που πραγματικά μαγεύει και εντυπωσιάζει .

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook