Την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ζητούσαν οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας στη Συρία,  με διαδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των αρχών με τις συλλήψεις των αντικαθεστωτικών να διαδέχονται η μία την άλλη.

\”Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Χομς (κεντρική Συρία), 7.000 ως 10.000 διαδήλωσαν στη Χάμα (βόρεια Συρία), 5.000 ως 7.000 στην Ντέιρ Εζόρ (στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας) και περισσότεροι από 2.000 στην Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία)\”, ανέφερε ο Ραμί Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις αντικαθεστωτικών στο Ρουκν Εντίν και το Μπαρζέ στη Δαμασκό, στην Ιντλέμπ, όπως και στο χωριό αλ Νάτζια, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία. Πάνω από 1.000 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας για τη συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις,.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότεροι από 400 φοιτητές που συνελήφθησαν ενώ βρισκόντουσαν στους κοιτώνες του πανεπιστημίου τους στην βόρεια πόλη Χαλέπι, σύμφωνα με τις τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC) της Συρίας, οργάνωση που καταγράφει στο Διαδίκτυο τα στοιχεία για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Δεκάδες ακόμη συνελήφθησαν στην περιοχή Ταλ Ριφάτ της πόλης αυτής.

Παράλληλα οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που ξεκίνησαν την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία καταδίκασαν τη σύνοδο των αντιπολιτευόμενων που έγινε τη Δευτέρα στη Δαμασκό.

Συνολικά 1.342 άμαχοι και 343 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του κινήματος αμφισβήτησης, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

\”Οι επαναστάτες θα πρέπει να πάρουν δεκάδες μέτρα ασφαλείας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια σύνοδο, προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή, τα βασανιστήρια ή την εξόντωση\”, προστίθεται στην ανακοίνωση των Επιτροπών Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης. \”Είναι επομένως πολύ φυσικό να διερωτηθεί κανείς όσον αφορά τη νομιμότητα αυτής της συνόδου, που προσποιείται ότι ανήκει στους δρόμους της Συρίας, την ώρα που το συριακό καθεστώς της εξασφαλίζει προστασία και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και υπολογίζει σε αυτήν για να χτίσει την εικόνα του πολιτισμού και της νομιμότητας που του λείπει\”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook