Μετά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη ΝΔ, που παρέδωσαν τη διερευνητική εντολή, σειρά είχε ο κ. Λαφαζανης και η Λαϊκή Ενότητα, ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη (με 25 βουλευτές).

Κατά τη συνάντηση και τον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως είναι αντιδημοκρατικό ολίσθημα ή εκτροπή το γεγονός ότι κρύβουν από τον ελληνικό λαό τις συνέπειες του μνημονίου.

«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν τις συνέπειες των μνημονίων από τον λαό. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό ολίσθημα ή εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος θα κρατήσει για τρεις ημέρες τη διερευνητική εντολή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, «αυτά τα έκαναν άλλες κυβερνήσεις με άλλους σκοπούς» και όπως τόνισε, «δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο Λαφαζάνης υποστήριξε ότι αν μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα έκανε εκλογές-εξπρές ακόμη και στα τέλη Αυγούστου, ενώ τόνισε πως θα αξιοποιήσει την εντολή που έλαβε για να καταδείξει πως είναι εφικτή μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση, σημειώνοντας πως είναι προφανές ότι το κόμμα του μπορεί να μιλήσει με τα κόμματα αλλά και με τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον κ. Λαφαζάνη, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που τον συναντά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως η έννοια του κόμματος καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής.

«Υπεύθυνος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μη συνεργήσει σε εκλογές-εξπρές»

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου και σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως δεν θα στηρίξει ποτέ μνημονιακά κόμματα και κυβερνήσεις και απευθυνόμενος στους πολίτες που είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα, τους κάλεσε «πιστοί και συνεπείς» να ενισχύσουν τη Λαϊκή Ενότητα στις εκλογές.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε πως δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα αντιμνημονιακή Βουλή, ωστόσο, τόνισε πως θα αξιοποιήσει την εντολή που έλαβε για να καταδείξει ότι το μέλλον που συμφέρει την χώρα είναι να πάμε σε μια αντιμνημονιακή Βουλή για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

«Αυτό το μήνυμα θα εκπέμψουμε με την εντολή που λάβαμε», είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε τις εκλογές-εξπρές «που πάνε να γίνουν αυγουστιάτικα».

«Η κυβέρνηση παραιτήθηκε για να πάμε άρον-άρον σε εκλογές για να μην ενημερωθεί ο λαός για το μνημόνιο και τις επιπτώσεις του καθώς επίσης για τα σκληρά μέτρα που έρχονται στο νέο πακέτο που θα ψηφιστεί τον Οκτώβρη. Αυτά είναι απαράδεκτα, ακραία, αντιδημοκρατικά», υποστήριξε.

Έτσι, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα για να γίνουν εκλογές και να πάμε στις κάλπες «το νωρίτερο» στις 27 Σεπτεμβρίου αν και «ούτε αυτός ο χρόνος είναι επαρκής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι υπεύθυνος στο να μην συναινέσει σε εκλογές-εξπρές. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΠτΔ δεν είναι εντολοδόχος της κυβέρνησης, αλλά πρώτα από όλα του λαού και «πρέπει να προασπίζει τη Δημοκρατία και την κορυφαία της πράξη, τις εκλογές».

«Έχει ευθύνη να κάνει πρόταση, να βγάλει προεδρικό διάταγμα που να καθορίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 27 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι χρόνια «σκληρής ληστείας και λεηλασίας των εισοδημάτων».

«Αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε εμείς», υπογράμμισε, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως θα επιδιώξει να έχει ζωντανή, φυσική επαφή με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Χρυσής Αυγής, καθώς και ότι η Λαϊκή Ενότητα έχει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας θα συναντηθεί τις προσεχείς μέρες και με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση του κόμματος για την οικονομία. Την Κυριακή, στη Βουλή, επισφραγίστηκε η εκλογική συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας με το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου, ενώ το νέο κόμμα έχει ήδη στενή συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, καθώς η πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ενταχθεί στο κόμμα. Παράλληλα, στόχος είναι να συμμετάσχει στη νέα παράταξη και ο Μανώλης Γλέζος, ή να εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του σε αυτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook