Νέα γκάφα του υπουργείου Οικονομικών κινδυνεύει να αποδειχθεί η διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου που θα χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τον ερχόμενο χειμώνα.

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών προειδοποιούν ότι το μέτρο που προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου (εξομοίωση ΕΦΚ κίνησης-θέρμανσης για επιχειρήσεις, αύξηση ΕΦΚ για νοικοκυριά) είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί. Και το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσει χάος, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού του φόρου για τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ή συγκροτήματα γραφείων που στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών και μονοκατοικίες ανά την Ελλάδα.

Στην ίδια δεξαμενή

Και αυτό γιατί, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αυτόνομης θέρμανσης σε μια πολυκατοικία όπου συστεγάζονται διαμερίσματα και γραφεία επιχειρήσεων, η προμήθεια πετρελαίου γίνεται στην ίδια δεξαμενή και δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε η αγορά να γίνεται σε διαφορετικές τιμές ούτε να ακολουθεί επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα.

Επιπλέον, η διαφορετική φορολόγηση ανοίγει παράθυρο για λαθρεμπόριο και παράνομη διακίνηση, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται οι πηγές της παράνομης διακίνησης, που είναι η διαφορά της φορολογικής επιβάρυνσης για το ίδιο προϊόν (θέρμανσης και κίνησης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη γίνει δέκτης παρατηρήσεων από παράγοντες της αγοράς καυσίμων και πλέον είναι πολύ πιθανό να αποσύρει το μέτρο, για το οποίο δεν έχει υπολογιστεί καν η απόδοσή του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο, που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, οι επιχειρήσεις αγοράζουν ήδη (θεωρητικά από τις 27/6/2011) το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες θέρμανσης των εγκαταστάσεών τους στην τιμή του ντίζελ κίνησης, καθώς εξισώθηκαν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (412 ευρώ), ενώ για τους ιδιώτες καταναλωτές προβλέπεται αύξηση του ΕΦΚ από τα 21 στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, που σημαίνει ότι κατά τη χειμερινή περίοδο (15 Οκτωβρίου-30 Απριλίου) η λιανική τιμή θα επιβαρυνθεί με περίπου 6 λεπτά το λίτρο.

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook