Την τελευταία ευκαιρία έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν χωρίς κυρώσεις τη φορολογική τους δήλωση αυτήν την εβδομάδα.

Ουσιαστικά η καταληκτική προθεσμία είναι η ερχόμενη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου για τους ομολογουμένως αρκετούς που έχουν αμελήσει τη σχετική υποχρέωση.

Υπολογίζεται ότι απομένουν ακόμη να υποβληθούν περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο πιστωτικά και μηδενικά εκκαθαριστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως χθες που έληξε τυπικά η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χωρίς καμιά επίπτωση υποβλήθηκαν συνολικά 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις.

Από αυτές:

– οι 2,39 εκατομμύρια είναι χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.281 ευρώ.

– οι 1,066 εκατ. είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό είναι 302 ευρώ. 

– οι 2,26 εκατ. δηλώσεις είναι μηδενικές.

Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέρχεται σε 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χωρίς πρόστιμο έως την Παρασκευή

Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που έχασαν τη σχετική προθεσμία, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορούν έως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς το προβλεπόμενο πρόστιμο και άλλες κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, για όσους υποβάλλουν δήλωση από την οποία θα προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση. Για όσους υποβάλλουν δήλωση από την οποία θα προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά μόνο η προσαύξηση 0,7% για το ποσό του φόρου που τους αναλογεί. Έχασαν, βέβαια, και το δικαίωμα έκπτωσης 2% επί του φόρου για την εφάπαξ εξόφληση που ίσχυε έως και χθες.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει ο δρόμος και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς οι δηλώσεις περιλαμβάνουν στοιχεία για την παροχή εκπτώσεων από το φόρο, όπως είναι το ύψος του εισοδήματος και τα κενά ακίνητα με κομμένο το ρεύμα.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook