Στο δημαρχείο Χανίων, συνοδευόμενος από τους Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παύλο Πολάκη, έφτασε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της προεκλογικής του περιοδείας, που ξεκίνησε από τα Χανιά.

Ο πρώην πρωθυπουργός, προσγειώθηκε τα Χανιά με μια καλή είδηση για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως ενημέρωσε τους δημάρχους των Χανίων κατά τη διάρκεια σύσκεψης,  αναμένεται θετική ανταπόκριση στο αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση για την έξοδο από την κρίση, σημείωσε ότι βασικός σχεδιασμός είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων και η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την κεντρική εξουσία, ενώ τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η μάχη θα δοθεί στο εσωτερικό, ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα και παθογενειών που κρατούν πίσω τη χώρα.

Γούρικη πόλη τα Χανιά – Τι συζητήθηκε με τους δημάρχους

“Η πόλη σας είναι γούρικη”, είπε ο κ . Τσίπρας απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Χανίων κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας τους μπροστά στις κάμερες, αναφερόμενος στην τελευταία φορά που είχε έρθει στα Χανιά, στο κλεισιμό της τότε προεκλογικής του μάχης.

“Από τότε έχει κυλήσει πολύ καιρό στο αυλάκι” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τα Χανιά είναι ένας δημοκρατικός τόπος με έναν απαιτητικό λαό που “ξέρει να ανταμείβει τους ανθρώπους που παλεύουν”.

 

Ο δήμαρχος Χανίων, παίρνοντας το λόγο και καλωσοριζοντας τον κ. Τσίπρα, τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

 

Παράταση ΕΣΠΑ – “Η επόμενη μάχη θα είναι στο εσωτερικό, κατά των μεγάλων συμφερόντων”

Ακολούθησε συνάντηση με όλους τους δημάρχους του Νομού Χανίων, μια συνάντηση μάλιστα η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του απερχομένου Πρωθυπουργού και κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Τσίπρας έφερε και μια καλή είδηση, όσον αφορά την παράταση του ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε αισιόδοξος για την παράταση του ΕΣΠΑ καθώς όπως είπε η ανταπόκριση στο εύλογο αίτημα των δημάρχων να παραταθεί το πρόγραμμα που λήγει τέλος του έτους, αναμένεται να είναι θετική. 

“Θέλω να σας πω ότι είναι καλά τα νέα σε σχέση με το λογικό και εύλογο αίτημα που έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν για παράταση του ΕΣΠΑ. Είναι απολύτως εύλογο δεδομένου ότι δεν οφείλεται η αδυναμία στο ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί εγκαίρως σε επίπεδο σχεδιασμού, αλλά στο ότι στους 6 μήνες που βρισκόμασταν σε μια διαδικασία σκληρής διαπραγμάτευσης σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, δεν είχαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν εύκολο να δοθεί εξαίρεση ειδικά για την Ελλάδα, διότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί κεντρικά το θέμα αυτό. Και άλλες χώρες ζητούν παράταση. Εντούτοις, αυτό το εύλογο αίτημα, μετά και την επίτευξη της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο”.

Ενώπιον όλων των δημάρχων ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν είναι και θα είναι, να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα επιτρέψει την ενίσχυσή της και τη δυνατότητά των τοπικών αρχόντω, δήμων και δημοτικών συμβουλίων, να υλοποιούν δραστηριότητες και έργα τα οποία μέχρι σήμερα κατευθύνονταν από την κεντρική εξουσία.

“Βασική μας αντίληψη είναι ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 2014- 2020 αλλά και μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού των 35 δις που καταφέραμε με την συμφωνία, να κατευθυνεί σε μικρά και μεσαία έργα, ξεφεύγοντας από μια αντιληψη μεγάλων, παραγωγικών project, αμφίβολης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας για την τοπική κοινωνία”… “έργα μεγάλα που πίσω τους έκρυβαν την διαπλοκή μεγάλων συμφερόντων” , ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας αν οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κεντρική διοίκηση, απαλλαγμένη απο μικροκομματικές αντιλήψεις και πελατειακές σχέσεις.

 

“Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και με πείσμα. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση γιατί πλέον έχουμε απόλυτη επιγνωση των δεδομένων μπροστά μας και ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα να κατανείμουμε τους υπάρχοντες πόρους εκεί που υπάρχει ανάγκη. Σε αυτήν την κατεύθυνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Γνωρίζω ότι στον τόπο σας υπάρχουν πολλά έργα τα οποία σκοντάφτουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, στην έλλειψη πόρων και απορροφητικότητας από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και στην αδυναμία συνεννόησης με την κεντρική εξουσία Όλα αυτά τα  προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την  τοπική αυτοδιοίκηση”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επόμενη σκληρή μάχη, όμοια με αυτή που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο εξωτερικό, θα δοθεί στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα και παθογένειες που εμποδιζουν τη χώρα να πάει μπροστά.

(Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα)

.

Τον πρώην Πρωθυπουργό υποδέχτηκε έξω από το δημαρχείο ο δήμαρχος Χανίων ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους,  ο κ. Βάμβουκας, προσέφερε στον κ. Τσίπρα το ιστορικό λεύκωμα του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς και συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ με τον Φάρο των Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook