Αμφισβήτησε ότι υπάρχει σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος απέρριψε την «καταστροφολογία» που συνδυάζεται με την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή και την απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την υπογραφή του μνημονίου, όπως είπε. 

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την εφαρμογή του μνημονίου: «Θα πάνε σε κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας» τόνισε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τετάρτης, χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου τις δημοσκοπήσεις. «Δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφονται. Τις φτύνει και δικαίως ο κόσμος και κυρίως ο πληβειακός κόσμος. Εμείς κάνουμε τη δημοσκόπηση του δρόμου. Είμαστε ψηλά. Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών. Ο κόσμος μου λέει: “Μην κάνεις πίσω, προχώρα μπροστά”».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «θλιβερό κατασκεύασμα», το μνημόνιο, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί γιατί θα βρει μεγάλη αντίσταση. Τόνισε, δε, ότι αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και την περιφέρεια, μετά τα αντίστοιχα πλήγματα που δέχθηκαν από τα προηγούμενα μνημόνια οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί.

«Είναι σκλάβοι οι έλληνες πολίτες. Αυτή είναι κατάσταση με τα μνημόνια. Μας ληστεύουν, μας οδηγούν στον πάτο. Ο μισθός θα πάει στα 220 ευρώ και η σύνταξη στα 150 ευρώ. Είναι ένας σκληρός οικονομικός πόλεμος που γίνεται» υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας συμφώνησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκβιάστηκε, κάνοντας λόγο για κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, κατήγγειλε τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για τον εκβιασμό, όπως όφειλε. «Δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό λέγαμε πάντα. Ήταν συνεχής η διαμάχη γιαυτό» σημείωσε.

Σε αυτό το σημείο ερωτήθηκε εάν «έτρωγε το συκώτι του Τσίπρα», όπως ειπώθηκε από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, για να απαντήσει: «Δεν του έτρωγα εγώ το συκώτι. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο του το έτρωγε».

Όσον αφορά στο εάν το εναλλακτικό σχέδιο που πρεσβεύει η Λαϊκή Ενότητα είναι το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλαδας από την ευρωζώνη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: «Ποιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε; Έχουμε δει το σχέδιο Σόιμπλε; Να μας το παρουσιάσουν. Ας σοβαρευτούμε, την τρέμουν την έξοδο από την ευρωζώνη. Δεν θα μπορούσε να σταθεί η ευρωζώνη με Grexit».

Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό που ήθελε ο Σόιμπλε «έχει ενσωματωθεί στο τρίτο μνημόνιο και εφαρμόζεται ήδη από την κυβέρνηση και τις μνημονιακές δυνάμεις».

Ειδικότερα για το ζήτημα του plan B, ο κ. Λαφαζάνης ανέβασε τους τόνους, λέγοντας: «Έλεος με την καταστροφολογία. Θα έρθει η καταστροφή αν βγούμε από το ευρώ, λένε». Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα που να έχουν αναλογίες με την Ελλάδα, ο ίδιος επανέλαβε ότι «υπάρχουν χώρες εντός Ευρώπης και εκτός ευρώ που πάνε πολύ καλά».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αυτήν την καταστροφολογία, αναφέροντας: «Εκείνος τα λέει αυτά για να δικαιολογήσει την υπογραφή του στο μνημόνιο».

Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιτύχει, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε: «Ή δεν θα πληρώσουμε το χρέος, ή θα εξοντώσουμε τον ελληνικό λαό. Είναι άδικο και δεν θα πληρωθεί. Δεν είναι λύση η μετάθεση στο μέλλον, στις επόμενες γενιές. Κάναμε αρκετά λάθη, ας μην κάνουμε και εγκλήματα».

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, απέκλεισε την ένταξη του Αλέξη Μητρόπουλου στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας, καθώς «δεν υποστήριξε τις απόψεις μας».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η συνεργασία με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το μνημόνιο. «Θα πάνε σε κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας» υπογράμμισε. Στην παρατήρηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι δεν θα συνεργαστεί με τα παλιά κόμματα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: «Πολλά έχει πει…»

Κληθείς να σκιαγραφήσει τον εαυτό του, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας τόνισε ότι δεν είναι δογματικός, αλλά ρεαλιστής και έφερε ως παράδειγμα ότι ακόμη και στον Χαρίλαο Φλωράκη έλεγε ότι το μοντέλο του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν θα έχει μέλλον.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε ότι είναι αυτοσκοπός να είναι πρόεδρος κόμματος ή ότι τον ενδιαφέρει ένας υπουργικός θώκος ή μια βουλευτική καρέκλα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί πολύ στηρίζοντας τους προέδρους του κόμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook