Τη δέσμευσή του πως οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι ασφαλείς, σε περίπτωση εφαρμογής οποιουδήποτε σχεδίου bail-in στις ελληνικές τράπεζες, μετέφερε από τη Φρανκφούρτη ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Δεχόμενος βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα, ο Ντράγκι κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ υπεραμύνεται της εξαίρεσης των Ελλήνων καταθετών από οποιοδήποτε σχέδιο bail-in των ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κεντρικός τραπεζίτης για το πότε θα καταστεί εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, στο γνωστό QE, εξήγησε πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.”Δεν μπορούμε να αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα μέσω QE εάν βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, ή δεν έχει αρχίσει ακόμη…”, τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα μάλιστα που πληθαίνουν τα σενάρια περί χρονικής μετάθεσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, λόγω εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα που χορηγούνται ως εγγυήσεις (collaterals) στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ο Draghi τόνισε πως “για να μπορέσουν τα ελληνικά collaterals να είναι και πάλι επιλέξιμα η Ελλάδα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα”.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του QE, αν απαιτηθεί

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο διοικητής της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, τόσο σε όρους αύξησης του ποσού, όσο και σε όρους διάρκειας των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ. Μπορούμε να αυξήσουμε το ποσό και τη διάρκεια των τίτλων που αγοράζει η ΕΚΤ, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει πως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά, αν χρειαστεί, θα παραταθεί.Για την ώρα, παραμένουμε στο στόχο της αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, σημείωσε, για να προσθέσει πως “Δεν είναι ακόμη στα σχέδια μας η επέκταση του QE”.Θα το συζητήσουμε εν ευθέτω χρόνω αν χρειαστεί, γνωστοποίησε ωστόσο. 

Υποβάθμιση εκτιμήσεων για ανάπτυξη, πληθωρισμό

Μεταξύ άλλων, ο Ντράγκι γνωστοποίησε πως αναθεωρούνται καθοδικά οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, λόγω της υποχώρησης της εξωτερικής κατανάλωσης. Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε:- Στο +1,4% τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015 (από 1,5% προηγουμένως)- Στο +1,7% το 2016 (από 1,9% προηγουμένως) – Στο 1,8% το 2017 (από 2% προηγουμένως)Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως η ΕΚΤ προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση και των εκτιμήσεων για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ως εξής:- Στο 0,1% 2015 (από 0,3% προηγουμένως)- Στο 1,1% το 2016 (από 1,5% προηγουμένως)- Στο 1,7% το 2017 (από 1,8% προηγουμένως)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook