Στα ανοιχτά του Λουτρού Σφακίων, βγήκε το Σάββατο ο ψαράς Γιώργος Κριαράς, όταν σε απόσταση περίπου έξι μιλίων, είδε ένα γιγαντιαίο πλάσμα να κολυμπά αμέριμνο.

Ο λόγος για μια φάλαινα – φυσητήρα μήκους περίπου 10 μέτρων, που έκανε την βόλτα της στα βαθειά νερά της περιοχής.

Και επειδή φάνηκε πω ςαυτή η φάλαινα ήταν μόνη της, μάλλον πρόκειται για αρσενική , καθώς συνήθως οι θηλυκές πηγαίνουν σε κοπάδια ενώ οι αρσενικές μόνες τους.

Μάλιστα παλαιότερα το Flashnews.gr είχε δημοσιεύσει και ένα καταπληκτικό βίντεο με ένα κοπάδι από φάλαινες φυσητήρες στα ανοιχτά των Σφακίων.

Φάλαινες φυσητήρες 

Πρόκειται για το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ στο ζωϊκό βασίλειο, o οποίος ζυγίζει κατά μέσο όρο 8 κιλά. Ο μεσογειακός πληθυσμός των φυσητήρων θεωρείται απομονωμένος. Το μέγιστο μήκος που έχει καταγραφεί για αρσενικά και θηλυκά στη Μεσόγειο είναι γύρω στα 17,3 μ. και 10,5 μ. αντίστοιχα. Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος 500-1.000 μ. προκειμένου να τραφεί με καλαμάρια, που είναι και η βασική του τροφή. Ο μέσος όρος κατάδυσης είναι 25-60 λεπτά για τους αρσενικούς και 20-24 λεπτά για τους θηλυκούς, αν και οι βαθύτερες καταγεγραμμένες καταδύσεις πλησιάζουν τα 2.000 μ. και τις 2 ώρες. Η εποχή της αναπαραγωγής είναι από τα μέσα Ιουνίου ως τα τέλη Αυγούστου και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 70 χρόνια (ίσως και περισσότερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook