Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αμπελουργών της Κρήτης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η παραγωγή οινοστάφυλών θα είναι περιορισμένη, μία εξέλιξη που ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης. Στις περισσότερες περιοχές τα αμπέλια έχουν σαπίσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις από το χαλάζι που έπεσε μέσα στο καλοκαίρι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 1500 τόνους σ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Εκπρόσωποι των αγροτών κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή και ίσως η εφετινή παραγωγή να είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Οι αμπελουργοί περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο των αποζημιώσεων καθώς οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΛΓΑ έχουν πραγματοποιηθεί ωστόσο οι αποζημιώσεις θα αργήσουν. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις για καταστροφές που υπέστει η παραγωγή των περυσινή χρονιά.

”Σίγουρα είναι μία καταστροφική χρονιά και η αμπελουργοί βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση. Περιμένουμε τις αποζημιώσεις. Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια,” τονίζει ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook