Με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς  «ξεκινά» την Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου, η νέα σχολική χρονιά, τόσο για την Πρωτοβάθμια όσο και για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις τα “κενά” σε εκπαιδευτικούς ανέρχονται περίπου σε : 400 στα Χανιά, 200 στο Ρέθυμνο, 700 στο Ηράκλειο και 300 στο  Λασίθι.

Και ενώ τυπικά το κουδούνι θα χτυπήσει την Παρασκευή και θα γίνουν αγιασμοί, εάν δεν γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις των αναπληρωτών , τότε ο Σεπτέμβρης θα πρέπει να θεωρείται χαμένος μήνας για τα σχολεία.

Και αυτό γιατί την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία – λόγω των εκλογών – θα λειτουργήσουν από Δευτέρα έως και Πέμπτη. 

Όπως  εξήγησε στο Flashnews.gr ο προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ.Ηλίας Ποντικάκης, εάν οι προσλήψεις αναπληρωτών πριν τις εκλογές ., τότε αυτοί  έχοντας περιθώριο τριών ημερών για να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης , αμέσως μετά τις εκλογές  θα τοποθετηθούν στα σχολεία.

Όμως εάν οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνουν μετά τις εκλογές, τότε είναι βέβαιο πως τα τεράστια κενά δεν θα καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Να σημειωθεί βέβαια, πως  μέχρι να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών, δεν θα λειτουργούν Ολοήμερα σχολεία, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς.

Επιπλέον προβληματική είναι και η λειτουργία των Ειδικών Σχολείων λόγω έλλειψης βοηθητικού προσωπικού, το οποίο προσλαμβάνεται απο την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Σε ότι αφορά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς την Παρασκευή, όπως είπε ο κ.Ποντικάκης, μετά από σύσκεψη , αποφασίστηκαν – προσωρινά – συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της πόλης προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να πάνε σε σχολεία της υπαίθρου.

Παρόλα αυτά, την Παρασκευή το κουδούνι δεν θα χτυπήσει στην ακριτική Γαύδο καθώς και σε κάποια νηπιαγωγεία, όπως στον Πατσιανό, Ασκύφου, Αση Γωνιά, Δράμια, Πλάτανο, Έλος.

Επίσης δεκάδες – κυρίως – νηπιαγωγεία αναμένεται να μην ξεκινήσουν την λειτουργία τους και στους άλλους νομούς της Κρήτης.

Πάντως στα υπόλοιπα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει κανονικά αγιασμός, σε ώρα η οποία καθορίζεται από το κάθε σχολείο ξεχωριστά, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με το σχολείο για την ακριβή ώρα του αγιασμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook