«Ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους της Κισάμου, το γεγονός ότι η στέγη των αποχωρητηρίων του πρώτου γυμνασίου της περιοχής είναι κατασκευασμένη από αμίαντο, που έχει κατηγορηθεί για καρκινογόνες επιπτώσεις».

Με αυτή τη φράση «άνοιγε» άρθρο του Flashnews.gr τον  Φεβρουάριου του 2014, για την ύπαρξη αμιάντου στις τουαλέτες του πρώτου γυμνασίου Κισάμου το οποίο έκλεινε με τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής ότι θα συνταχθεί μελέτη για τις εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου.

Μετά από 9 μήνες, τον Νοέμβριο του 2014, νέο άρθρο του Flashnews.gr για το ζήτημα ανοίγει με τη φράση:

«Ίδια και απαράλλαχτη παραμένει η κατάσταση στο Γυμνάσιο Κισάμου, τα αποχωρητήρια του οποίου έχουν στέγη αμιάντου». 

Οι αιτίες της κωλυσιεργίας αποδόθηκαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση του κονδυλίου που έχει διατεθεί στον προϋπολογισμό προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν υπομονή.

Ένα χρόνο περίπου μετά, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στο πρώτο γυμνάσιο Κισάμμου η κατάσταση, παρά τις διαβεβαιώσεις,  όντως παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Αυτή τη φορά η έλλειψη ή για να είμαστε ακριβείς,  η παντελής απουσία χρηματοδότησης φαίνεται ότι ευθύνεται για την αδράνεια όσον αφορά την απομάκρυνση του αμιάντου, ένα έργο που απαιτεί εξειδικευμένες εργασίες και ολοκλήρωση μέσα σε λίγες ημέρες από την στιγμή που θα μπουν τα συνεργεία στο σχολείο, λόγω συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. (το υλικό τώρα παραμένει ακίνδυνο όμως όταν κάποιος παρέμβει σε αυτό γίνεται επικίνδυνο για την υγεία λόγω σωματιδίων που εκλείονται)

Σύμφωνα με το δήμαρχο Κισάμου κ. Σταθάκη, τα χρήματα των 20.000 που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό δεν αρκούν για την πραγματοποίηση του έργου καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη απαιτούνται περίπου 40.000 ευρώ για την απομάκρυνση του αμιάντου. Η μαύρη αυτή τρύπα δεν έχει καλυφθεί και μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης, μόλις στις 3 Σεπτεμβρίου, εστάλη στο δήμο χρηματοδότηση ύψους 25.000 ευρώ, η μοναδική εδώ και ένα χρόνο η οποία ωστόσο πρέπει να επιμεριστεί σε εργασίες συντήρησης για όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κισάμου. 

Η Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, έκανε μελέτη με την οποία προβλέπονται περίπου 40.000 ευρώ για την απομάκρυνση του αμιάντου. Φανταστείτε ότι στο δήμο δεν έχουν στείλει καμία χρηματοδότηση φέτος. Η μοναδική που έστειλαν 3 του Σεπτέμβρη είναι 25.000 ευρώ για συντηρήσεις στα σχολεία. Οι ανάγκες για τη νέα σχολική χρονιά είναι μεγάλες, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε βαψίματα, επισκευές και έτσι η απομάκρυνση του αμιάντου έρχεται δεύτερη σε προτεραιότητα. Με  δεδομένες τις ανάγκες των σχολείων και με την έλλειψη ρευστοτητας προς το δήμο, αντιλαμβάνεστε ότι είναι λίγο δύσκολο να υλοποιηθεί το έργο τώρα

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον και στην κατάσταση που βρίσκεται η στέγη, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των μαθητών, ωστόσο η ανησυχία των γονιών είναι δικαιολογημένη όσο και η δυσπιστία ότι με τον αμίαντο δίπλα στα παιδιά τους δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση, όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, θα γίνει η απομάκρυνση του υλικού. Τουλάχιστον αυτή τη χρονιά δεν δίνονται βαρύγδουπες υποσχέσεις ότι το θέμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του δήμου και θα διευθετηθεί άμεσα.

Όμως η δημοτική αρχή θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες – άμεση χρηματοδότηση αν έτσι μεταφράζεται –  προκειμένου να αφαιρεθεί ο αμίαντος από τη στέγη, από την ανησυχία των γονέων και από την σκέψη των πολιτών ότι οι κρατικές και δημοτικές αρχές κωφεύουν απέναντι σε ένα σοβαρό πρόβλημα καθημερινότητας που τους απασχολεί.

Όπως είπε και ο δήμαρχος Κισσάμου, «θα έχουμε από κοντά το θέμα»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook