Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω έκανε η κυβέρνηση, στο παρά ένα της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου. Ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε από την μια πλευρά να δώσει μια μικρή ανάσα για όσους έχουν παιδιά και κυρίως στους πολύτεκνους, αλλά την ίδια ώρα, μια άλλη απόφαση ψαλίδισε κατά 6% συντάξεις των ναυτικών και \”πάγωσε\” την ωρίμανση στους μισθούς του Δημοσίου.

Τα \”καλά νέα\” είναι ότι το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ αυξάνεται

•           για όσους έχουν ένα παιδί κατά 2.000 ευρώ,

•           για όσους έχουν 2 παιδιά κατα 4.000 ευρώ,

•           για τους τρίτεκνους κατά 12.500 χιλιάδες ευρώ

•           και για το τέταρτο παιδί και πάνω 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Ωστόσο μειώνεται η κρατική επιχορήγηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρω για φέτος και κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2012 και μετά, ενώ από 1-7-2011 αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Έτσι η μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Η μείωση θα είναι μεσοσταθμικά και όχι οριζόντια 6%, ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Επιπλέον αναστέλλονται από 1ης Ιουλίου οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο, μέχρις ότου εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο.

«Στον αέρα» μένει όμως και η απαλλαγή των νέων που εργάζονται με μπλοκάκι, από τον φόρο στα επαγγελματικά ΑΦΜ. Η εξαίρεσή τους εξαγγέλθηκε, αλλά στο νόμο που ψηφίστηκε δεν περιελήφθη ειδική διάταξη και έτσι μένει να το υπουργείο να ανακοινώσει με κάποια άλλη απόφαση ποιοι και πώς ακριβώς απαλλάσσονται από το χαράτσι των 300-500 ευρώ το χρόνο.

Εξάλλου οι ρυθμίσεις που θα γίνουν σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα αφορούν και στο αγροτικό πετρέλαιο, με συνέπεια η τιμή του να επιβαρυνθεί άμεσα από τον ειδικό φόρο που θα αυξηθεί.

Στα θετικά καταγράφονται και οι αλλαγές στον κεφαλικό φόρο, που έγιναν στο παρά πέντε της ψηφίσεως στη Βουλή.

Το επίδομα αναπηρίας δεν θα προσμετράται στο συνολικό ποσό που θα πλήρωναν έκτακτη εισφορά.

Παράλληλα, το 5% της έκτακτης εισφοράς για τα τεκμήρια, εκτός από βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, επεκτείνεται πλέον και σε όλα τα πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου όπου τις διοικήσεις διορίζει το κράτος, αλλά και στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πάντως ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook