Οι περιορισμοί που επεβλήθησαν από τα μέσα Ιουλίου στους Έλληνες επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών απεδείχθησαν καθοριστικοί για την υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον οίκο FTSE.
 
Όπως ανακοινώθηκε από τον βρετανικό οίκο, από τον Μάρτιο του 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα συγκαταλέγεται πλέον στις «ανεπτυγμένες» (developed) αγορές, στις οποίες κατατασσόταν αδιαλείπτως από το 2001, αλλά στις «προηγμένες αναπτυσσόμενες» (advanced emerging).

Ως βασικές αιτίες για την απόφαση αυτή ο οίκος ανέφερε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, αλλά και το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς για 35 ημερολογιακές ημέρες, γεγονότα που όπως αποσαφήνισε δεν συνάδουν με μια σταθερά αναπτυγμένη αγορά.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και μέλος του ΔΣ  της Ελληνικά Χρηματιστήρια δήλωσε πως βραχυπρόθεσμα η υποβάθμιση της αγοράς από τον οίκο FTSΕ θα οδηγήσει σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

«Αναμένεται να υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα έως τον Μάρτιο. Θα υπάρξουν αποχωρήσεις επενδυτών, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και μεταφορές κεφαλαίων. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τοποθετήσεις στην αγορά από funds που επιλέγουν συστηματικά αναπτυσσόμενες αγορές για να επενδύσουν», ανέφερε.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς σημειώνουν πως οίκος FTSE δίδει μεγάλη βαρύτητα στα επίπεδα της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στον ημερήσιο τζίρο της αγοράς.

Κατά τους ίδιους, προϋπόθεση για να επανεξεταστεί η ελληνική περίπτωση μετά τον Μάρτιο 2016 είναι να δρομολογηθεί η άρση όλων των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και να δρομολογηθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook