Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,9% φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012. Η πρόβλεψη αυτή είναι ελαφρώς χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5%.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο φετινός στόχος είναι εφικτός και δεσμεύθηκε να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο, o υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

«Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η ελπίδα και ο στόχος μας. Να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Διότι χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους» συμπλήρωσε.

Ο Βενιζέλος είπε ότι με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης θα βοηθήσει την χώρα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε.

«Η εφαρμογή βεβαίως είναι δύσκολη και για αυτό δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ώρα. Στη σύσκεψη που έκανα με το επιτελείο μου η οδηγία μου είναι ότι κάθε μέρα πρέπει να μετράει όσο μετράει ένας μήνας».

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την άμεση σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

«Θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή το ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον ποσοτικό στόχο που έχει τεθεί για φέτος και φυσικά για όλη την περίοδο μέχρι το 2015».

«Ο στόχος που έχουμε για το 2011 είναι βατός, διότι είναι ιδιωτικοποίηση και αξιοποίηση στοιχείων της περιουσίας του δημοσίου που δεν θέτει νομικά πολύπλοκα θέματα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος και άλλα 10 δισ. ευρώ το 2012, με στόχο τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Στους 19 μήνες διακυβέρνησής της δεν πραγματοποιήθηκε καμία ιδιωτικοποίηση.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία και την αγορά στο εσωτερικό», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο».

Τέλος, σύμφωνα με τον Βενιζέλο, η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 16%-17% φέτος.

 

in.gr