Συζήτησαν για τη θρησκεία, το περιβάλλον και άλλα ζητήματα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, σε ένα κλίμα που περιγράφτηκε «οικείο και οικογενειακό». Ήταν μία συνάντηση σύντομη, περίπου μισής ώρας, λίγο μετά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην κατάμεστη Πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα, εκεί όπου χτυπά η πολιτική καρδιά της Κούβας. Και μπορεί να μην ήταν μία εντελώς απρόσμενη επαφή – το Βατικανό είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο – αναμφισβήτητα όμως ήταν μία ιστορική στιγμή: δύο εκ διαμέτρου διαφορετικοί άνθρωποι – ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Φιντέλ Κάστρο – συναντήθηκαν, τα είπαν και αντάλλαξαν βιβλία. 

Δεν είναι η πρώτη φορά ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης βρίσκεται τετ α τετ με έναν Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 2012 είχε επίσης συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο. Εκείνη η συνάντηση ωστόσο ήταν περισσότερο ένας βομβαρδισμός ερωτήσεων εκ μέρους του Φιντέλ Κάστρο, ενώ αυτή τη φορά ήταν περισσότερο μία ειλικρινή κουβέντα που επισφραγίστηκε με μία φωτογραφία: μία θερμή χειραψία ανάμεσα σε δύο άνδρες που κοιτιούνται στα μάτια. 

Με τον αδελφό του Ραούλ, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επίσης συναντηθεί αρκετές φορές – προτρέποντας τον νυν πρόεδρο της Κούβας να αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως και να επιστρέψει στα θρησκευτικά ιδεώδη με τα οποία έχει ανατραφεί. 

Εκείνο ωστόσο που έκανε αυτή τη φορά τη διαφορά και σχολιάστηκε ως κρίσιμη στιγμή της τετραήμερους επίσκεψης του Πάπα στην Κούβα ήταν η επαφή του με έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν συμβολίζει μόνο την κουβανική επανάσταση, αλλά και την αδιαλλαξία απέναντι στην αμφισβήτηση και τη διαφορετική άποψη. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία 10 – 15 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους η σύζυγος του Φιντέλ και τα εγγόνια του. Ακολούθησε η μεταξύ τους ανταλλαγή βιβλίων. Ο μεν Πάπας δώρισε στον κουβανό ηγέτη ένα βιβλίο για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στο οποίο ασκείται δριμεία κριτική στις πλούσιες χώρες που εκμεταλλεύονται τις φτωχές και κάνουν κακή χρήση των φυσικών πόρων. Τού δώρισε επίσης ένα βιβλίο για το χιούμορ και τη θρησκεία – ίσως για μία πιο «ευχάριστη» προσέγγιση του ζητήματος, σχολιάζει η Guardian. Ο Κάστρο από την πλευρά του τού έδωσε ένα βιβλίο, του 1985, με τη δική του άποψη περί της θρησκείας: μία συλλογή από συνεντεύξεις με τον βραζιλιάνο ιερέα Φρέι Μπέτο. 

Η επίσκεψη του Ποντίφικα στο νησί της Καραϊβικής – ο οποίος την Τρίτη μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον – πραγματοποιείται στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων κυβέρνησης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στόχος του Πάπα Φραγκίσκου είναι επίσης να ενθαρρύνει τη δημιουργία μίας πιο ανοιχτής κοινωνίας στην Κούβα. Ήδη μέχρι στιγμής έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο – πίσω από τις «κάμερες» – στις ιστορικές διαπραγματεύσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας. Και συνεχίζει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook