Απόφαση να απέχουν από την εργασία τους έλαβαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική επιχείρηση καθαρισμού που συνεργάζεται με το δήμο Ρεθύμνου για την αποκομιδή των απορριμμάτων από την παλιά πόλη και τον καθαρισμό των δρόμων στον υπόλοιπο δήμο, λόγω του ότι είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, οι εργαζόμενοι μετά και τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου αποφάσισαν να κάνουν υπομονή μερικές ημέρες ακόμη περιμένοντας την υπογραφή των ενταλμάτων από την Επίτροπο.

Άλλωστε χθες τελικά έλαβαν από την επιχείρηση μισό μισθό, υπάρχει δέσμευση επίσης ότι θα πάρουν το άλλο μισό την επόμενη βδομάδα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν λάβει το μεγαλύτερο μέρος των χρωστούμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οικονομική επιτροπή όπου συζητήθηκε το θέμα αποφασίστηκε μετά από πρόταση του ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαθιουδάκης που συμμετέχει σε αυτή μαζί με το νομικό σύμβουλο του δήμου να εξετάσουν τη σύμβαση και να δουν αν μπορούν να κάνουν παρακράτηση χρημάτων που καταβάλουν στον εργολάβο μέχρι να εξασφαλιστεί από αυτόν η πληρωμή των εργαζομένων.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο δηλώνοντας πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Είπαν δε, πως θεωρούν υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή το δήμο Ρεθύμνου, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καταβάλει στην επιχείρηση το ποσό που της οφείλει για να μπορεί με τη σειρά της να τους πληρώσει.

Από την πλευρά του ο δήμος Ρεθύμνου μέσω του αντιδημάρχου Οικονομικών Τάσου Παπαδουράκη δηλώνει πως δεν οφείλεται σε αυτόν το πρόβλημα αφού είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τον εργολάβο και το αργότερο τη Δευτέρα θα υπογραφεί το ένταλμα που έχει σταλεί στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να αποσταλεί στη συνέχεια στον εργολάβο και τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν.

Το ένταλμα ωστόσο αφορά έναν μήνα και οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τους υπόλοιπους μισθούς.

Από τον περασμένο Μάιο γίνεται αυτή η ιστορία με την καθυστέρηση των πληρωμών, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εργαζόμενος  Βασίλης Ρουσάκης.

«Δεν πιστεύω ότι φταίει η εταιρεία, φταίει ο δήμος που δεν πληρώνει την εταιρεία. Εμείς όμως δουλεύουμε κανονικά, εγώ είμαι χρεωμένος όλη την παραλία Ρεθύμνου κοντά 7,5 χλμ. Γιατί δεν πληρωνόμαστε; Τι πρέπει να κάνουμε, να μη μιλάμε για να είμαστε καλοί πολίτες; Εμείς δεν θα πάμε για δουλειά αν δεν λάβουμε αυτά που μας χρωστάνε. 

Από τη στιγμή που ο δήμος απαιτεί να είναι καθαρή η πόλη, εμείς απαιτούμε να μας πληρώνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τ. Παπαδουράκης: Ο δήμος δεν έχει ευθύνη

«Ο δήμος δεν έχει ευθύνη, πληρώνει με τη διαδικασία που προβλέπεται», δήλωσε ο κ. Παπαδουράκης. Όμως αυτή η διαδικασία, ανέφερε «είναι τέτοια που για παράδειγμα σήμερα ο εργολάβος θα εισπράξει τα χρήματα του Μαρτίου. Αυτό είθισται όμως και είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλη την αγορά.  Όταν ανέλαβα προσωπικά την καθαριότητα το 2007, το χρέος προς τον εργολάβο ήταν 17 μήνες, αλλά ήταν άλλες συνθήκες άλλη η τραπεζική προσέγγιση και επομένως μπορούσε να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. Κακώς που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Προσπαθούμε κι εμείς από το δήμο να πιέσουμε». Το τρίμηνο, όπως είπε χαρακτηριστικά είναι προβλεπόμενο από τη σύμβαση. «Αν υπάρχει ‘καθυστέρηση’ είναι για ένα μήνα μόνο», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδουράκης θεωρεί ότι η καθυστέρηση υπάρχει επειδή υπάρχει δυσπραγία στην αγορά, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα κάνει τα χρήματα όταν τα λάβει η εταιρεία, αν δηλαδή θα πληρώσει τους εργαζόμενους ή αν θα καλύψει άλλες υποχρεώσεις αντίστοιχα πιεστικές, όπως είπε. «Υπάρχει μια αγωνία προκειμένου να διατηρήσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορεί να πληρώνεται από το δήμο», υπογράμμισε. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως η μηνιαία εισφορά του δήμου είναι περίπου 80 χιλιάδες ευρώ.

Ο ίδιος συνεχάρη πάντως τους εργαζόμενους διότι παρά την αποχή από τα καθήκοντά τους, μάζεψαν νωρίς το πρωί τα απορρίμματα από την παλιά πόλη. Άλλωστε όπως οι ίδιοι έλεγαν χθες δεν έχουν σκοπό να αφήσουν να δημιουργηθούν σωροί από σκουπίδια στην παλιά πόλη μεσούσης της τουριστικής σεζόν και έτσι θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για εν μέρει αποκομιδή.

Συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους η Εναλλακτική κίνηση Πολιτών

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση της καθαριότητας που συνεργάζεται με το δήμο, εκφράζει η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου. Μάλιστα συνδέει το συγκεκριμένο περιστατικό με το γεγονός ότι ο δήμος βρίσκεται στη λίστα με τους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Εδώ και 3 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ιδιωτική εταιρείας καθαριότητας στον Δήμο Ρεθύμνης. Παρά το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον σημαντικό για την τουριστική περίοδο τομέα της καθαριότητας της πόλης. Η Εναλλακτική Κίνηση συμπαραστέκεται στην κινητοποίησή τους έξω από το Δημαρχείο. Καλούμε την δημοτική αρχή να φροντίσει να επιλυθεί άμεσα η πληρωμή των εργαζομένων μέσω του εργολάβου και να προνοήσει ώστε να μην παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις πληρωμές τους στο μέλλον.

Είμαστε γενικά αντίθετοι στην ανάθεση σημαντικών λειτουργιών του δήμου σε εργολάβους που τείνει να γίνει καθεστώς, αλλά και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που αυτό συνεπάγεται. Έτσι οι δήμοι αποψιλώνονται από αναγκαίο μόνιμο προσωπικό σε καίριους τομείς λειτουργίας τους, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία και οι πελατειακές σχέσεις οργιάζουν. Στις περιπτώσεις που ο Δήμος αναθέτει εργολαβίες, η Εναλλακτική Κίνηση έχει ζητήσει επανειλλημένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να διασφαλίζονται ως βασικοί όροι στη δημοπρασία, η χωρίς καθυστερήσεις πληρωμή και η ασφάλιση των εργαζομένων, διαφορετικά να λύεται αυτόματα η σύμβαση του δήμου με τον εργολάβο. Δεν εισακουστήκαμε. Για παράδειγμα, ακόμα παραμένουν απλήρωτοι οι ναυαγοσώστες που εργάστηκαν το 2009.

 

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook