Νεαροί Παλαιστίνιοι και ισραηλινοί αστυνομικοί συγκρούστηκαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, όπου επικρατεί ένταση με αφορμή τον εορτασμό του εβραϊκού Σουκότ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην Πλατεία των Τζαμιών αφού χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου για να διαλύσουν το πλήθος των πιστών και των νεαρών διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, οι οποίοι οχυρώθηκαν στη συνέχεια μέσα στο τέμενος Αλ Άκσα, το οποίο περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές, οι οποίοι διανυκτέρευσαν μέσα στο τέμενος, έριξαν κοκτέιλ μολότοφ προς το μέρος στο οποίο βρισκόντουσαν οι αστυνομικοί, προκαλώντας πυρκαγιά στην είσοδο του κτιρίου. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία καταδικάζει «την κυνική εκμετάλλευση ενός ιερού χώρου».

Στη συνέχεια όλοι οι μουσουλμάνοι πιστοί που βρισκόντουσαν στην πλατεία μετά την πρωινή προσευχή απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, η οποία είχε ανακοινώσει χθες ότι απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η είσοδος στην Πλατεία των ανδρών κάτω των 50 ετών, εφαρμόζοντας τον περιορισμό αυτόν, ο οποίος επιβάλλεται τακτικά σε περιόδους έντασης.

Αυτήν τη στιγμή έχουν κλείσει όλες οι πύλες πρόσβασης για τους μουσουλμάνους, ενώ ορισμένοι πιστοί που βρίσκονται κοντά σε αυτές φωνάζουν συνθήματα σε υπεράσπιση των τεμενών.

Οι μουσουλμάνοι κατηγορούν τις ισραηλινές αρχές ότι θέλουν να πάρουν τον απόλυτο έλεγχο του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους και ιερότερου τόπου για τους εβραίους, το οποίο διαψεύδει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Η αστυνομία εξέδωσε εξάλλου αργότερα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι καθημερινές επισκέψεις στην περιοχή για αυτούς που δεν είναι μουσουλμάνοι άρχισαν «κανονικά» στις 07:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθούν στις 11:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος. Οι επισκέψεις αυτές δίδουν συχνά την αφορμή για συγκρούσεις. Οι εβραίοι έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται την Πλατεία, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί.

Το εβραϊκό Σουκότ, ή Γιορτή των Σκηνών, το οποίο τιμάται από χθες το βράδυ και διαρκεί οκτώ ημέρες, προσελκύει παραδοσιακά στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ πολλούς Ισραηλινούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook