Ο δράστης του νέου μακελειού έπεσε νεκρός λίγο μετά την επίθεση από πυρά της αστυνομίας. Δεν ήταν μαθητής του κολεγίου, αλλά κάτοικος της περιοχής και στο blog του υπήρχαν αναφορές σε προηγούμενες ανάλογες επιθέσεις. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Όλα δείχνουν όμως ότι το χέρι του όπλισε το θρησκευτικό μίσος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η 18χρονη Κόρτνει Μουρ στην τοπική εφημερίδα News-Review, ο δράστης ζήτησε από τα θύματά του να σηκωθούν όρθιοι και να δηλώσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Ο Μέρσερ φαίνεται πως είχε πάει βαριά οπλισμένος και αποφασισμένος να δολοφονήσει όσους περισσότερους μαθητές. Σύμφωνα με πηγές του CBS News, τέσσερα όπλα βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης, τρία πιστόλια και ένα τουφέκι. Όλα αυτά μπορεί να τα είχε αγοράσει νόμιμα… Περνούσε από τάξη σε τάξη και εκτελούσε…

Σύμφωνα με την Αναστάζια Μπόιλαν, ο Μέρσερ είχε βάλει στο στόχαστρό του συγκεκριμένα όσους ήταν Χριστιανοί. Η Αναστάζια είναι μια από τους μαθητές που είχαν την τύχη να επιζήσουν. Τραυματίστηκε αλλά επέζησε. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο περιέγραψε στον πατέρα και τον αδερφό της όλα όσα έγιναν όταν ο 26χρονος μπήκε στην τάξη της. Ο πατέρας της Στέισι μετέφερε τη μαρτυρία της στο CNN.

Μπήκε στην τάξη πυροβολώντας και πρώτον απ’ όλους εκτέλεσε, εν ψυχρώ, τον καθηγητή της. Άλλοι τραυματίστηκαν, όλοι έπεσαν πανικοβλημένοι στο πάτωμα. Καθώς ξαναγέμιζε το όλο του, διέταξε τους μαθητές να σηκωθούν όρθιοι αν ήταν Χριστιανοί. Και όταν υπάκουσαν, τους είπε: “Ωραία, επειδή είστε Χριστιανοί, θα πάτε να δείτε τον Θεό σε περίπου ένα δευτερόλεπτο”. Και τους εκτέλεσε.

Πηγή είπε στους New York Times πως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης ήταν ένας οργισμένος νέος, γεμάτος μίσος, ένας συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος, άθεος. Τον περασμένο Αύγουστο είχε γράψει ένα post για το πόσο θαυμάζει τον Βέστερ Φλάναγκαν, τον άνδρα που εκτέλεσε εν ψυχρώ έναν κάμεραμαν και μια δημοσιογράφο σε απευθείας σύνδεση. “Άνθρωποι σαν αυτόν, δεν είχαν λόγο να ζουν και το μόνο που τους μένει να κάνουν είναι να επιτεθούν στην κοινωνία που τους απέρριψε” είχε γράψει ο Μέρσερ. Η αστυνομία βρήκε και το προφίλ που είχε δημιουργήσει σε ένα site γνωριμιών, όπου είχε γράψει ότι έψαχνε για αγάπη αλλά ενδιαφερόταν μόνο για κάποιον “που έχει τα ίδια πιστεύω με εμένα”.

Με το username Lithium_Love, ο Μέρσερ ανέβασε πριν από τρεις μέρες ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τη σφαγή στο Σάντι Χουκ, όπου τον Δεκέμβριο του 2012 ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα είχε δολοφονήσει μικρά παιδιά και δασκάλους. Είχε επίσης ανεβάσει σε ένα site σημαντικό αριθμό βιντεο πορνό. Στο site γνωριμιών που είχε εγγραφεί περιέγραφε τον εαυτό του ως εραστή, συντηρητικό, επαγγελματία, πνευματώδη και εσωστρεφή και άθεο.

“Φανερά μη φιλικό” χαρακτήρισε τον μακελάρη η Μπρόντε Χαρτ, μια γυναίκα που μένει σε διαμέρισμα κάτω από εκείνο όπου έμενα ο 26χρονος δράστης με τη μητέρα του. Συχνά, είπε, καθόταν μόνος του στο σκοτάδι στο μπαλκόνι, είπε. Σύμφωνα με την ίδια, η μητέρα του δολοφόνου ήταν χθες σε κακή κατάσταση. Η δε θετή αδερφή του δεν μπορούσε να πιστέψει τι έκανε ο αδερφός της.

“Δεν ξέρω τι να πω. Τρέμω” είπε η Κάρμεν Νεσνικ μιλώντας στο NBC Los Angeles και πρόσθεσε πως ο θετός αδερφός της ήταν “ένα καλό παιδί, έβαζε πάντα τους άλλους πάνω από τον εαυτό του. Δεν το πιστεύω, γιατί πάντα ήθελε οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι” είπε η νεαρή γυναίκα, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί.

“Οι σκέψεις και οι προσευχές μας δεν αρκούν”, δήλωσε ο οργισμένος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας πως περιστατικά μαζικής δολοφονίας στις ΗΠΑ έχουν “γίνει ρουτίνα”. Γι’ αυτό κάλεσε ξανά Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ επιτέθηκε, εμμέσως (και τώρα που δεν πρόκειται να διεκδικήσει μια νέα προεδρική θητεία) στο πανίσχυρο λόμπι των όπλων, την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA).

Το εξίσου τραγικό είναι πως ακόμη και ο ίδιος ο σερίφης της κομητείας του Ντάγκλας, ο Τζον Χάνλιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης στο κολέγιο Αμπκουα, περιλαμβάνεται στους εκατοντάδες σερίφηδες των ΗΠΑ που έχουν ταχθεί κατά της εισαγωγής οποιασδήποτε νέας νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Ο σερίφης, που στις δηλώσεις του νωρίτερα αρνήθηκε να προφέρει το όνομα του δράστη για να μην του δώσε την “αναγνώριση που σίγουρα ζητούσε” είχε απευθύνει πριν από δύο χρόνια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην οποία έγραφε ότι ο έλεγχος των όπλων δεν είναι η λύση για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, όπως οι επιθέσεις στα σχολεία και οι ομαδικές δολοφονίες και είχε δηλώσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να μην εφαρμόσει στη δική του κομητεία νομοθεσία που θα περιορίζει την οπλοκατοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook