Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή προάστια της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, της Αμπούτζα, τα οποία έχουν υποστεί στο παρελθόν αιματηρές επιθέσεις από τη τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, και υπάρχουν πολλοί νεκροί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της νιγηριανής εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (NEMA).

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε μια θέση της αστυνομίας στο Κούτζε και σε μια στάση λεωφορείου στο Νγιάνγια περί τις 22:30 τοπική ώρα [00:30 ώρα Ελλάδας], διευκρίνισε ο Μάνζο Εζεκιέλ, εκπρόσωπος της NEMA, και πρόσθεσε: «υπάρχει ένας αριθμός νεκρών».

Το προάστιο Κούτζε, κοντά στο αεροδρόμιο της Αμπούτζα, απέχει περίπου 40 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Στη διαβόητη φυλακή αυτού του προαστίου βρίσκονται έγκλειστα δεκάδες μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Η στάση των λεωφορείων στο προάστιο Νγιάνγια είχε γίνει στόχος επιθέσεων δύο φορές πέρυσι. Στην πρώτη επίθεση, τη 14η Απριλίου 2014, είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι και την ευθύνη ανέλαβε η Μπόκο Χαράμ. Στη δεύτερη επίθεση, την 1η Μαΐου, είχαν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 16 άνθρωποι.

Ο Εζεκιέλ ανέφερε ότι οι χθεσινές εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και ότι οι εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιήθηκαν είναι παρόμοιες με εκείνες «που χρησιμοποιούν οι αντάρτες» που δρουν κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

«Δεν ήταν εκρήξεις που οφείλονταν σε ατύχημα. Ήταν χωρίς αμφιβολία βόμβες», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Προς το παρόν μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε τις εκρήξεις. Οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο πεδίο. Υπάρχει ένας αριθμός νεκρών αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε αριθμούς αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι κατήγαγε μια σειρά νικών σε βάρος των ισλαμιστών ανταρτών, που νωρίτερα φέτος δήλωσαν υποταγή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Αλλά τα βίαια επεισόδια και οι επιθέσεις των μελών του ένοπλου κινήματος δεν σταματούν.

Την Πέμπτη τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν σε τέσσερις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που διαπράχθηκαν στην πόλη Μαϊντουγκούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ φέρονται επίσης ότι δολοφόνησαν 11 ανθρώπους σε επιθέσεις σε τρία χωριά της γειτονικής πολιτείας Ανταμάουα το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook