Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, με συνέπεια να χάνουν ένα επίδομα, που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καλύψουν ορισμένες βασικές ανάγκες για χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες επιπλέον, είναι η ίδια η… ανεργία

Σε σύνολο 527.007 μακροχρόνια ανέργων , μόλις σε 17.500 χορηγήθηκε το 2015, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που εχουν στην διάθεση τους τα dikaiologitika.gr, το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία ενός εγχειρήματος που υποτίθεται ότι έπρεπε να βοηθάει τους ανέργους, που βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, καθώς από τα φετινά στοιχεία χορηγήθηκε μόλις στο 3,37% του συνόλου.

Παρόλ’ αυτά, είναι τέτοιοι οι όροι χορήγησής του, που ουσιαστικά σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες, που έμειναν άνεργοι και αδυνατούν να βρουν εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται κυριολεκτικά αβοήθητοι. Απλώς έχουν καταγραφεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και διαθέτουν την ανάλογη κάρτα ανεργίας.

Επί της ουσίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, με συνέπεια να χάνουν ένα επίδομα, που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καλύψουν ορισμένες βασικές ανάγκες για χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες επιπλέον, είναι η ίδια η… ανεργία. Στις διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί, υπάρχει το όριο της χορήγησης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, που δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 400 ημέρες ασφάλισης σε βάθος τετραετίας. Ένας άνεργος όμως που για παράδειγμα, πήρε το 2013 επίδομα ανεργίας για όλο το έτος, έχει ήδη καλύψει 300 ημέρες επιδότησης. Στο ενδεχόμενο που βρέθηκε ξανά στην ανεργία και το 2015, δεν θα μπορέσει να λάβει ούτε το σύνολο της βασικής επιδότησης ανεργίας, γιατί του απομένει επιδότηση ασφάλισης για άλλες 100 ημέρες, δηλαδή για άλλο ένα τετράμηνο. Άρα ούτε λόγος για χορήγηση του πρόσθετου επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Αύγουστο, αυξήθηκε, φτάνοντας στα 106.350 άτομα, σε σύγκριση με τα 101.257 άτομα που ήταν ένα μήνα νωρίτερα (5.093 άτομα περισσότερα, +5,03%). Όμως ο συγκεκριμένος αριθμός, εάν συγκριθεί με τον Αύγουστο το 2014, όταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 111.789 άτομα, διαπιστώνεται μέσα σε ένα έτος μείωση κατά 5.439 άτομα. Άρα όλο και περισσότεροι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ καταγράφονται απλώς, αλλά δεν λαμβάνουν καμίας μορφής επιδότηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook