Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι απομάκρυναν το προσωπικό τους από την αφγανική πόλη Κουντούζ μετά τον βομβαρδισμό-σοκ του νοσοκομείου τους με απολογισμό τουλάχιστον 22 νεκρούς και την ευθύνη να βαραίνει κατά την μη κυβερνητική οργάνωση τις ΗΠΑ. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από διεθνή ανεξάρτητη επιτροπή «υπό την ξεκάθαρη υπόθεση ότι τελέστηκε έγκλημα πολέμου», τονίζοντας ότι δεν μπορούν να βασιστούν στην έρευνα του αμερικανικού στρατού για τα τραγικά γεγονότα.

«Υπό την ξεκάθαρη υπόθεση ότι τελέστηκε έγκλημα πολέμου, οι MSF απαιτούν να διεξαχθεί ενδελεχής και διαφανής έρευνα για το γεγονός από διεθνές ανεξάρτητο σώμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Κρίστοφερ Στόουκς.

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός στο Αφγανιστάν δήλωσε πως αναμένει ότι σε μερικές μέρες θα ολοκληρωθεί προκαταρκτική πολυεθνική έρευνα. Το πόρισμα θα πρέπει να αναμένεται σε «μερικές ημέρες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απομάκρυναν την Κυριακή το προσωπικό τους από την Κουντούζ.

Το κλείσιμο του κέντρου ιατρικής φροντίδας των MSF αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον άμαχο πληθυσμό της Κουντούζ που βρίσκεται εν μέσω μαχών του αφγανικού στρατού και των Ταλιμπάν για τον έλεγχο της μεγάλης πόλης του αφγανικού βορρά. 

Στην πραγματικότητα είναι οι μοναδικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φροντίσουν τους πιο σοβαρά τραυματίες πολέμου στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το κύριο κτίριο του συγκροτήματος των MSF έγινε στόχος επανειλημμένων βομβαρδισμών που κράτησαν «σχεδόν μία ώρα» και ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αφγανικό και τον αμερικανικό στρατό ότι το κτίριό τους είχε πληγεί από έναν πρώτο βομβαρδισμό. 

«Το νοσοκομείο των MSF δε είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν σε άλλα ιατρικά ιδρύματα. Στο εξής κανείς υπάλληλος των MSF δεν εργάζεται στο νοσοκομείο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Κέιτ Στίτζμαν, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

«Αυτή την ώρα δεν μπορώ να σας πω αν η μονάδα τραύματος της Κουντούζ θα ανοίξει και πάλι ή όχι» προσέθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook