Ραντεβού τον… Σεπτέμβριο δίνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί διεκδικούν πίστωση χρόνου μετά τον ανασχηματισμό, ώστε να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές.

Ωστόσο, μεγάλες περικοπές αποδοχών έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσουν άμεσα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το πρώτο βήμα προς το νέο μισθολόγιο είναι η θεσμοθέτηση βαθμολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, με τον δραστικό περιορισμό των μισθολογικών κλιμακίων, στα οποία εξελίσσονται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.

Μόλις καθοριστούν τα νέα κλιμάκια -εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν θα ξεπερνούν τα 8 από τα 18 που είναι σήμερα- και ο νέος τρόπος αλλαγής κλιμακίου έπειτα από αξιολόγηση, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση και των νέων αποδοχών των υπαλλήλων.

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως πάνω στο νέο βαθμολόγιο θα «χτιστεί» το ενιαίο μισθολόγιο. Βασική αρχή του νέου μισθολογίου παραμένει η άρση των ανισοτήτων που κυριαρχούν σήμερα.

Ενδεικτικό είναι πως οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αμείβονται έως και 41% πάνω από τον μέσο όρο των μισθών του Δημοσίου, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ξεπερνούν κατά 14% τον μέσο όρο.

Αντιθέτως, κάτω από τον μέσο όρο κατά 20% κυμαίνονται οι μισθοί των υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κλειδί για τον καθορισμό των νέων μισθών στο Δημόσιο θα αποτελέσει και η εξίσωσή τους με εκείνους του ιδιωτικού τομέα σε ετήσια βάση.

«Θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδοχών» σημειώνουν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, με δεδομένο πως η απόκλιση μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ξεπερνάει το 35% ετησίως.

Με τον καθορισμό της βάσης εκκίνησης των μισθολογικών κλιμακίων, θα προχωρήσουν στη συνέχεια -όπως αναφέρεται- σε «ασκήσεις προσομοίωσης», ώστε να καθοριστεί η τύχη των δεκάδων επιδομάτων.

Με δεδομένο, πάντως, πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ έως το 2015 μέσω του περιορισμού του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και προκειμένου να εξισορροπηθούν τυχόν απώλειες από την καθυστέρηση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, προβλέφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο.

Η θεσμοθέτηση εισφοράς 3% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Ανεργίας, ο δραστικός περιορισμός της χορήγησης υπερωριών και το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμασης που συνεπαγόταν αλλαγή κλιμακίου ανά δύο χρόνια και αύξηση αποδοχών είναι μερικά από τα νέα μέτρα.

Συνολικά με τα νέα μέτρα θα έχουμε περαιτέρω μείωση κατά 15% στους μισθούς, πλέον δηλαδή του 25% που επήλθε με τα μέτρα του 2010» ανέφεραν συνδικαλιστικά στελέχη του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook