Αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών έχει από το πρωί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.  Οι συναντήσεις ξεκίνησαν με την «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων»,  θα ακολουθήσει το μεσημέρι η συνάντηση με την «Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών Ελλάδας» και αργά το απόγευμα με την «Επιτροπή Αγώνα Κρήτης».

Θέμα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των αγροτών, είναι η εξέταση των νέων δεδομένων που φέρνει για τον αγροτικό τομέα η συμφωνία με τους δανειστές και η διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων για άμβλυνση των συνεπειών που θα έχουν οι αγρότες.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής, ο αγροτικός κόσμος δέχεται ισχυρό πλήγμα με τον διπλασιασμό προκαταβολής φόρου και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχθούν την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης τους, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Κινητοποίηση στα Χανιά

Την ίδια ώρα, το πρωί αγρότες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Εφορίας Χανίων, στην οδό Τζανακάκη.

«Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν ναι»

Στο μεταξύ με άγριες διαθέσεις πήγαν στην Αθήνα για την συνάντηση με τον Υπουργό, οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υποχρεώσουν τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να μιλήσει καθαρά για τις κυβερνητικές προθέσεις στο θέμα της φορολογίας. Και από τις απαντήσεις του Υπουργού θα κριθεί αν, πότε και με ποια μορφή οι αγρότες της Κρήτης θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. 
Οι συνεταιριστές συστρατεύονται, όπως ήταν αναμενόμενο, με το μέτωπο των αγροτοσυνδικαλιστών και των εκπροσώπων διαφόρων φορέων του νησιού (Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια, σύλλογοι φοροτεχνικών, εμπορικοί σύλλογοι, δήμοι κά) που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη και εκπροσωπείται από την παγκρήτια επιτροπή αγώνα, με αιχμή του δόρατος το φορολογικό.  Στο υπουργικό γραφείο θα βρεθούν για τη συνάντηση εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής στην οποία μετέχουν και οι συνεταιριστές. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Ηράκλειο οι συνεταιριστές ξεκαθάρισαν ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το φορολογικό θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στα χωριά. «Πάνε να μας κλείσουν τα σπίτια. Όσοι λοιπόν ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο κρίνονται ανεπιθύμητοι στα χωριά μας», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. 

Να σημειωθεί ότι η παγκρήτια συντονιστική επιτροπή έχει αποφασίσει να καλέσει τους βουλευτές της Κρήτης όλων των κομμάτων για να τους ανακοινώσει την παραπάνω απόφασή της και από κοντά.

Οι θέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Φωτο αρχείου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να επισημάνει στους αγρότες ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για τις επιπτώσεις και την άμβλυνσή τους,έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία.

Τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ και τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι από τη διαδικασία αυτή προκύπτει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από τον συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών, όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Επίσης, στη συζήτηση με τους εταίρους θα κατατεθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Παραδείγματος χάριν, για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, επιδιώκεται να αναγνωρισθεί ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και δαπάνες, όπως η διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook