Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Τσουχτερό πρόστιμοεπικρέμαται πάνω από την Ελλάδα για τον τρόπο επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Μάλιστα, στις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγκαταλέγονται και τρεις της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των περιοχών για τις οποίες κατηγορείται η Ελλάδα ότι παρέβη τις υποχρεώσεις της, περιλαμβάνονται  η Νέα Κυδωνία Χανίων, το Ηράκλειο και τα Μάλια. Ειδικότερα, κατηγορείται ότι δεν κάλυψε τις υποχρεώσεις της στη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης ή συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων τα οποία ανταποκρίνονται στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία λυμάτων.

Τα πράγματα ωστόσο από τότε έχουν αλλάξει άρδην, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω.

Σήμερα η απόφαση

Αρχικά το Δικαστήριο της Ε.Ε. με απόφασή του την 25η Οκτωβρίου του 2007είχε καταδικάσει την Ελλάδα για παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων, για 23 ελληνικούς οικισμούς/πόλεις που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, μεταξύ αυτών και των παραπάνω τριών στην Κρήτη.

Μετά από ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Επιτροπής και Ελλάδας και υποβολή παρατηρήσεων για την εξέλιξη των εργασιών, διαπιστώθηκε ότι τόσα χρόνια μετά η χώρα δεν έχει ανταποκριθεί στις προδιαγραφές που απαιτούσε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (Δ.Ε.Ε.)

Μετά την άκαρπη, μακρά περίοδο χάριτος προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί στις οδηγίες, τον Απρίλιο του 2014 η Επιτροπή επανήλθε με προσφυγή της κατά της Ελλάδας για μη εκτέλεση της απόφασης του Δ.Ε.Ε., από το 2007, ζητώντας:

  • Να διαταχθεί η Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην Επιτροπή μια προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 47.462,40 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης που εκδόθηκε από το Δ.Ε.Ε.

  • Να διαταχθεί η Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην Επιτροπή το ημερήσιο κατ” αποκοπή ποσό των 5.191,20 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του Δ.Ε.Ε.

  • Να καταδικαστεί η Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Τι συμβαίνει με την Κρήτη

Από την εποχή της απόφασης του Δ.Ε.Ε. κύλησε νερό στο αυλάκι, ή καλύτερα η Επιτροπή προσπάθησε να ανοίξει το αυλάκι για να κυλήσει το νερό. 

Ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης η εικόνα μετά από 8 χρόνια έχει αλλάξει πλήρως, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για απαλλαγή τους από τη λίστα των 23 πόλεων/οικισμών που δε συμμορφώθηκαν.

Χανιά – Νέα Κυδωνία

Έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην περιοχή της Νέας Κυδωνίας, δήλωσε στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων, Αντώνης Σχετάκης:

Πριν από 8 χρόνια δε λειτουργούσε ο βιολογικός του Βόρειου Άξονα, ή τουλάχιστον δε λειτουργούσε όπως σήμερα και οι συνδέσεις δεν ήταν τόσες πολλές στο πλήθος και ως προς τη Νέα Κυδωνία.

Από τότε όμως, που έγνε ο Καλλικράτης και ενώθηκε ο δήμος Νέας Κυδωνίας με τον δήμο Χανίων, έχει ξεκινήσει αυτό το μεγάλο έργο που υλοποιείται σήμερα και το οποίο λύνει το πρόβλημα σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Πρόκειται για εκατοντάδες νέες συνδέσεις καταναλωτών για τη διοχέτευση των λυμάτων στον βιολογικό του βόρειου άξονα. Άρα καμία σύγκριση του τι γινόταν προ 8ετίας με το τι γίνεται σήμερα και με το τι θα γίνεται από τις αρχές του 2016 όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το έργο που σήμερα εκτελείται από μια κοινοπραξία 3 εργολάβων. 

Ηράκλειο

Το 100% των αστικών λυμάτων καλύπτεται από βιολογικό, υπογραμμίζει στο Flashnews.gr o Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Νικόλαος Φακουρέλης:

Από το 2010 το 100% των αστικών λυμάτων του Ηρακλείου, των εντός σχεδίου πόλεως περιοχών, είναι μέσα στο αποχετευτικό σύστημα και στον βιολογικό που επεξεργάζεται τα λύματα κατά 98%, δηλαδή, ο μικροβιακός φόρτος εξαφανίζεται κατά 98% και μετά τα λύματα αυτά, επεξεργασμένα έχοντας και χλώριο, καταλήγουν 1,5 χλμ έξω από το Ηράκλειο.

Όπως επεσήμανε η Προϊσταμένη Τεχνικών Έργων ΔΕΥΑΗ, Πόπη Τζαβλάκη:

Το 2007 που είχε γίνει καταγγελία, είχαμε κάνει μια πολύ αναλυτική έκθεση και την είχαμε αποστείλει στους αρμόδιους. Τότε είχαμε σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο project στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής για τη δημιουργία πολλών δικτύων στο Ηράκλειο. Είχαμε κάνει μια τεχνική έκθεση στην οποία αναφέραμε τα κατασκευασμένα και υπό κατασκευή έργα. Πλέον όλες οι εντός σχεδίου περιοχές καλύπτονται πλήρως με δίκτυο.

Μάλια Χερσονήσου

Σε εύλογο χρονικό διάστημα όλη η παραλιακή περιοχή του δήμου Χερσονήσου θα είναι ενταγμένη σε δίκτυο επεξεργασίας λυμάτων, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χερσονήσου, Νικόλαος Αργυράκης:

Έχει κατασκευαστεί εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετεί την περιοχή των Μαλίων και την παρακείμενη της Σταλίδας. Τότε μιλούσαμε για τον πρώην δήμο Μαλίων, που είχε 4 οικισμούς, Μάλια, Σταλίδα, Μοχό, Κράσι. Σε πρώτη φάση στον βιολογικό μπήκε ο οικισμός των Μαλίων, τώρα πλέον έχει δίκτυο και η Σταλίδα και επίσης έχουν κατασκευαστεί δυο μικρότεροι βιολογικοί και στον Μοχό και στο Κράσι. Σήμερα δηλαδή, όλη η δημοτική ενότητα του καλλικρατικού πλέον δήμου Χερσονήσου, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και γίνονται και εργασίες επέκτασης του δικτύου για την κάλυψη περισσότερων οικισμών. 

Σε λίγο χρονικό διάστημα όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου, θα είναι ενταγμένο σε δίκτυο αποχέτευσης. Από τα Μάλια μέχρι και τον Καρτερό (στις περιοχές από Ανάληψη, Γούρνες, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Βαθιανός Κάμπος) έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας λυμάτων με τα αντίστοιχα αντλιοστάσια και το αποχετευτικό δίκτυο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook