Διαψεύστηκαν οι ελπίδες πως διαγράφεται το τέλος της επιδημίας Έμπολα στη Γουινέα έπειτα από δύο εβδομάδες χωρίς κανένα νέο κρούσμα στη δυτική Αφρική, καθώς διαπιστώθηκε πως δύο άνθρωποι στη Γουινέα πάσχουν από τον ιό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Γουινέα απείχε μόνο μερικές εβδομάδες προτού να κηρυχθεί, όπως η Λιβερία, απαλλαγμένη από τον ιό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή 11.298 ανθρώπων επί συνόλου σχεδόν 28.500 γνωστών κρουσμάτων τα τελευταία 2 χρόνια. Η γειτονική Σιέρα Λεόνε βρίσκεται επίσης στα μισά του δρόμου των 42 ημερών για να κηρυχθεί απαλλαγμένη από τον Έμπολα. Της απομένουν 22 ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γουινέας το ένα από τα κρούσματα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, φαίνεται πως συνδέεται με μια ήδη γνωστή αλυσίδα μόλυνσης, ενώ το δεύτερο, στην πρωτεύουσα Κονάκρι, φαίνεται ότι είναι εντελώς νέο.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις επισήμανε ότι «ασφαλώς δεν το θέλαμε, αλλά το περιμέναμε. Η Γουινέα δεν έφθασε στο στάδιο που προσμέναμε, στις 42 ημέρες» χωρίς νέο κρούσμα.

Η πιθανότητα μετάδοσης του Έμπολα θεωρείται μηδενική όταν σε μια περιοχή δεν έχει αναφερθεί νέο κρούσμα για 42 ημέρες.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας του Έμπολα ανέφερε ότι το πρόσωπο που ασθένησε στο δυτικό τμήμα της χώρας έλαβε εξιτήριο χθες αφού κρίθηκε ότι ανάρρωσε, ενώ συνεχίζει να νοσηλεύεται ένας άνδρας 21 ετών στο κέντρο θεραπείας Νονγκό στο Κονάκρι. Ενδέχεται να «μολύνθηκε από την ασθένεια πιθανόν μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι προς το παρόν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Τα νέα κρούσματα σημαίνουν ότι η επιδημία, που ξεκίνησε όταν ένα αγόρι 2 ετών ασθένησε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Γουινέας την 26η Δεκεμβρίου 2013, υπάρχει κίνδυνος να μπει στην τρίτη της χρονιά—το 2016.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook