Με παράθεση του έργου του ΔΟΚΟΙΠΠ και με αιχμές, απαντά ο πρόεδρος του Οργανισμού στην καταγγελία της δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά” για τους παιδικούς σταθμούς του Δ.Χανίων

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΔΟΚΟΙΠΠ αναφέρονται τα εξής:

“Κάποιοι αντιλαμβάνονται τον θεσμικό τους ρόλο να εξαντλείται σε ανακοινώσεις και κινήσεις επαναστατικού εντυπωσιασμού.
Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αλλιώς την στάση των μελών (τακτικού και αναπληρωματικού) της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ όταν μετράνε (2) δυο μόνο παρουσίες στα (23) είκοσι τρία διοικητικά συμβούλια του ΔΟΚΟΙΠΠ που έχουν διεξαχθεί στο σύνολο του έτους. (Οκτώβριος 2014- Οκτώβριος 2015).
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να σας ενημερώσω μέσω των ΜΜΕ,  για το σοβαρό έργο που επιτελείται από το ΔΟΚΟΙΠΠ, αφού δεν γνωρίζετε βασικές δράσεις και αποφάσεις του Οργανισμού μίας και δια της απουσίας σας έχετε επιλέξει την απαξίωση του Διοικητικού Συμβουλίου.

• Ένταξη για πρώτη φορά, εννέα (9) παιδικών σταθμών και ενός  (1) Κεντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ( ΚΔΑΠ)  στο ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2015-2016. 
Αποτέλεσμα: (237) οικογένειες να μην πληρώνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και παράλληλα ο Οργανισμός να εισπράτει 637.000,00€.
Ο  ΔΟΚΟΙΠΠ. απο την ίδρυση του έως και σήμερα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων για τις δράσεις του.
Ενδεικτικά για το οικονομικό έτος 2015 έχει προβλεφθεί ως επιχορήγηση (τακτική και έκτακτη)  το συνολικό ποσό των 1.115.801,00€.
Πέρα απο την ουσιαστική κατάργηση των τροφείων σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας καταφέραμε με την ένταξη μας στο ΕΣΠΑ να ελαφρύνουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου και κατά επέκταση τους δημότες μας κατα 637.000,00€ που αποτελεί το 60% των επιχορηγήσεων που εως σήμερα λαμβάναμε αποκλειστικά απο τον Δήμο Χανίων.

• Επιπρόσθετα η ένταξη μας στην δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (ΕΣΠΑ) περιόδου 2015-2016, μας διασφαλίζει  προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρονου για το σχολικό έτος 2016 – 2017 έτσι ώστε να μπορούμε να εισαγάγουμε περισσότερα νήπια, σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του υπουργείου και την αναλογία παιδαγωγικού προσωπικού και νηπίων.

• Μηδενίσμος των τροφείων: για οικογένειες με εισοδήματα έως 12.000,00€, για πολύτεκνες οικογένειες, για οικογένειες με άτομο αΜΕΑ, για ανάδοχες οικογένειες και για τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 30.000,00€.

• Για πρωτη φορα δημιουργία ηλεκτρονικού αδιάβλητου συστήματος μοριοδότησης με εξαγωγή των μορίων και αυτόματη κατάταξη των οφελουμένων ανα παιδικό σταθμό. 
Στην μοριοδότηση,  πρωταρχικό ρόλο για την εισαγωγή έπαιξε το εισοδημα και τα κοινωνικά κριτήρια κάθε οικογένειας, διότι για μας σημασία έχει η ενίσχυση των οικονομικά και κοινωνικά αδυνάτων οικογενειών χωρίς να εξετάζουμε εαν πρόκειται για δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Απο την πρώτη στιγμή σκοπός μας ήταν, να προσφέρουμε υπηρεσίες οικονομικά προσβάσιμες σε όσους έχουν ανάγκη, χωρίς το στοιχείο της οικονομικής αποτροπής, διασφαλίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του οργανισμού μας.

• Εργο συντήρησης και επισκευής παιδικών σταθμών καθώς & Μελέτη και εγκατάσταση εξοπλισμού πυρασφάλειας-πυρόσβεσης. Συνολικό ποσό 400.000,00€ 

• Τακτοποίηση οικοδομικών αδειών για την έκδοση αδειών λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.

• Σχεδιασμός Ενοποίησης των υπηρεσιών κοινωνικής ανάπτυξης του Δήμου έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός στην κοινωνική φροντίδα νηπίων και ηλικιωμένων. 

• Προγραμμα “Στέγαση-Επανένταξη” Αστέγων: 
Διεκδικήσαμε και ενταχθήκαμε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για κάλυψη των αναγκών σίτισης, στέγασης και επαγγελματικής ένταξης 15 αστέγων του Δήμου μας με το ποσό των 130.000 ευρώ. Το προγραμμα ξεκίνησε δίνοντας για ένα χρονο (Αύγουστος 2015 με τέλος Σεπτέμβρη 2016) μία ανάσα έως ότου βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα των αστέγων.

• Σεμινάρια Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρία Χανίων.
Ο  Δημοτκός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Χανίων εφάρμοσε μια ολοκληρωμένη πολιτική ιατρικής πρόληψης σε τοπικό επίπεδο συμμετέχοντας με έναν μηχανισμό ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των Δημοτών μας σε θέματα Υγείας.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών μας αλλά και της συνεργασίας μας με την Ιατρική Εταιρεία Χανίων ήταν τον χειμώνα του 2015 το στοχευμένο επιστημονικό πρόγραμμα με την ονομασία: ‘’ Νοιάζομαι για την Υγεία μου ‘’.

• Την άνοιξη του 2016 σχεδιάζουμε να παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και προσυμπτωματικό έλεγχο με την Κινητή Μονάδα σε δημότες απομακρυσμένων ενοτήτων.

• Υλοποίηση Δράσεων όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο  καθως και προγραμμάτων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση με την Κινητή Μονάδα που στελεχώνεται απο την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό της υπηρεσίας.

• Πάρκο Κυκλοφοριακή Αγωγής:
Καθημερινές επισκέψεις των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για ενημέρωση του Κ.Ο.Κ. μέσω βιωματικής αγωγής.

Θα σας παρακαλέσω λοιπόν πέρα απο τις ανακοινώσεις, και την δια του τύπου κριτική η οποία σημειωτέον ειναι καλοδεχούμενη,  να προσέρχεστε, να ενημερώνεστε  και να καταθέτετε εντός του συμβουλίου τις προτάσεις και τις θέσεις σας, μίας και ο Χανιώτικος λαός σας έδωσε θεσμικό ρόλο που δυστυχώς εως τώρα προκλητικά απαξιώνετε.

Μιχάλης Βλαχάκης
Πρόεδρος ΔΟΚΟΙΠΠ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook