Πέντε μόλις χώρες ευθύνονται για το 60% του όγκου των πλαστικών που απορρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη: Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη και Βιετνάμ.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στους ωκεανούς απορρίπτονται οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξαν η ΜΚΟ Ocean Conservancy και η εταιρεία συμβούλων McKinsey αιτίες του κακού είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μαζί με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών έρχεται η ανεξέλεγκτη κατανάλωση πλαστικού και η απόρριψή του στο περιβάλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες δεν διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των απορριμμάτων.

Οι προβλέψεις προκαλούν τρόμο: μέχρι το 2025 η κατανάλωση πλαστικού στην Ασία θα αυξηθεί κατά 80% και θα ξεπεράσει τους 200 εκατ. τόνους.

Εάν δεν γίνει κάποιο θαύμα σε δέκα χρόνια σε κάθε τρεις τόνους ψαριών θα αντιστοιχεί ένας τόνος πλαστικού.

Για αυτό το λόγο οι λύσεις που προτείνει η μελέτη επικεντρώνονται σε αυτές τις πέντε χώρες με στόχο η απόρριψη πλαστικών απορριμμάτων να μειωθεί κατά 45%: υπηρεσίες διαλογής απορριμμάτων, εντοπισμός των σημείων διαρροής πλαστικών απορριμμάτων, αεριοποίηση (μετατροπή των απορριμμάτων σε ενέργεια) και μονάδες διαλογής και ανακύκλωσης (MRF) που θα απομακρύνουν τα πλαστικά από το κύριο ρεύμα των απορριμμάτων΄.

«Συντονισμένες προσπάθειες με ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 5 δισ. δολαρίων στον κλάδο της διαχείρισης των απορριμμάτων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ακμαία δευτερογενή αγορά πόρων, να ενισχύσουν τις επενδύσεις στα συστήματα συσκευασίας και ανάκτησης και να διασφαλίσουν την υγεία των ωκεανών» αναφέρει η έρευνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook