Με καταστροφικούς ανέμους που ξερίζωσαν δένδρα, παρέσυραν αυτοκίνητα και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και παραθαλάσσια θέρετρα χτύπησε το Μεξικό ο τυφώνας Πατρίσια, ο οποίος είχε προαναγγελθεί ως ο ισχυρότερος στην ιστορία.

Μέσα σε λίγες ώρες, η καταιγίδα μετατράπηκε στον πιο ισχυρό τυφώνα στα χρονικά με ανέμους που έφθαναν τα 325 χλμ. την ώρα, αυξάνοντας τους φόβους για μια μεγάλη καταστροφή τη στιγμή της έλευσής του στο Μεξικό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε σήμερα το πρωί ότι ο τυφώνας προκάλεσε «λιγότερο σημαντικές» ζημιές από τις προβλεπόμενες.

«Οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιές είναι λιγότερες από αυτές που αναμένονταν από έναν τυφώνα αυτού του μεγέθους», τόνισε ο Πένια Νιέτο σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος. «Ωστόσο, είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια. Δεν μπορούμε ακόμη να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής. Επιμένω, το πιο επικίνδυνο μέρος της καταιγίδας δεν έχει ακόμη φθάσει στο έδαφός μας». Ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο Πατρίσια θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις στις ακτές στον Ειρηνικό, αλλά και στις κεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες.


Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Ο Πατρίσια εξασθένησε αφότου εισήλθε στις μεξικανικές ακτές, παραμένοντας ωστόσο στην κατηγορία 5, καθώς οι άνεμοί του πνέουν με ταχύτητα 270 χλμ. την ώρα. Ο τυφώνας έπληξε μέρος αραιοκατοικημένης ακτογραμμής κοντά στον δημοφιλή παραθαλάσσιο προορισμό του Πουέρτο Βαγιάρτα, όπου 15.000 τουρίστες οδηγήθηκαν σε καταφύγια για να προστατευτούν από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Σημειώθηκαν πλημμύρες σε σημεία της πόλης, η οποία ωστόσο γλύτωσε από το σφοδρότερο μέρος της εξαιρετικά ισχυρής καταιγίδας.

Ο τυφώνας Πατρίσια ήταν πιο ισχυρός από τον τυφώνα Χαϊγιάν που άφησε πίσω του 7.350 νεκρούς και αγνοούμενους στις Φιλιππίνες τον Νοέμβριο του 2013.

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook