Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από συζήτηση σε έντονους τόνους, τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Νωρίτερα, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η ΝΔ, επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58 άρθρων) του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. 
Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα: 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, από το 21 έως και το 43 και το 55.

Με διευρυμένη πλειοψηφία – καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι – «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.

Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.

Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).

Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:

– Η ΝΔ ψήφισε «όχι σε όλα»

– Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.

– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.

– Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43

– Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.

– Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.

Αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης Σ. Βούλτεψη και Αν. Λοβέρδου, προκάλεσαν οι αναφορές του Στ. Κοντονή σε απάντησή του στην ομιλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «τερατολογίες μεγίστου βαθμού» τις κατηγορίες του Ευάγγελου Βενιζέλου «για νέα τζάκια που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν τους ενδιαφέρουν τα νέα τζάκια αλλά τα παλιά τζάκια, γιατί έχουν μαζί τους σχέσης αίματος και διαπλοκής, γιατί λειτουργούν μέχρι σήμερα κακομεταχειρισμένα. Το είδαμε 25 χρόνια τώρα με τις προσωρινές άδειες», επεσήμανε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επαναφέρει την κανονικότητα στο χώρο των ΜΜΕ. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει νόμιμη αδειοδότηση, να καταργηθεί το καθεστώς 25 χρόνων προσωρινότητας, και να πάρουν όσοι θέλουν επενδύσεις, άδειες και συχνότητες που είναι περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού».

«Αυτή η κυβέρνηση επιτελεί κοινωνικό έργο με το να φροντίζει το δημόσιο να μην πηγαίνει στους τέσσερεις ανέμους και να πληρώσουν όσα τους αναλογούν», συνέχισε ο υφυπουργός Αθλητισμού που κατέληξε λέγοντας: «Αυτό το νομοσχέδιο ήταν προεκλογική δέσμευση της Αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά Αριστερά, κάνουμε πράξη αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και 25 χρόνια».

«Από την Αριστερά κράτησαν μόνο τον σταλινισμό», σχολίασε για την τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Στ. Κοντονή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος. Κάνατε καριέρα σε αυτά τα ΜΜΕ που πολεμάτε, σχολίασε ο κ. Λοβέρδος, να συνηθίσετε τον ρόλο των ΜΜΕ, είπε κλείνοντας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενοχλείται που δημιουργεί κέντρο προπαγάνδας και θα πρέπει να παίρνουν άδεια από το δημόσιο μέσο που εργάζονται για να έχουν κι άλλη απασχόληση οι δημοσιογράφοι. «Φέρτε και τον Γεωργαλά που έφτιαξε υπηρεσία εποπτείας Τύπου», σχολίασε η κ. Βούλτεψη, εν μέσω αντιδράσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα.

Απαντώντας ο κ. Κοντονής είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται και την κριτική και τον διάλογο, ενώ δεν έχει απαγορεύσει σε κανέναν να εκφράζεται όπως θέλει. «Όλοι θα ελέγχονται στον χώρο», είπε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook