Το μουσικό συγκρότημα της 115 Πτέρυγας Μάχης που πρωταγωνίστησε στην μουσική άνθιση εκείνης της εποχής, σίγουρα δεν το γνωρίζουν οι σημερινοί νέοι. Όμως πόσοι Χανιώτες θυμούνται το μουσικό συγκρότημα που έκανε τους νέους της δεκαετίας του ’60 να “δίνουν μάχη” για να εξασφαλίσουν την είσοδο στις συναυλίες τους; 

Οι “AIR BOYS” δημιουργήθηκαν στις αρχές του 1965, στην 115η Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης Σούδας στα Χανιά Κρήτης. Ήταν ένα από τα πρώτα rock συγκροτήματα στην Ελλάδα και το πρώτο σε όλη την Κρήτη.

Στην πρώτη συγκρότησή τους, οι AIR BOYS αποτελούνται από παιδιά που υπηρετούν στην αεροπορική βάση, Έλληνες και Αμερικάνους. Η πρώτη σύνθεση ήταν: Γιάννης Γκικάκης (ρυθμική κιθάρα και φωνή), Γιάννης Γεωργαντής (lead guitar και φωνή), ο Αμερικανός Harrold Byrum (μπάσο), Νίκος Πανταλός (ρυθμική κιθάρα, κλασσική κιθάρα και φωνή), Κώστας Καστρινάκης (drums) και Γιώργος Χυντηράκης (τραγούδι).

 

Στην συνέχεια, μπήκαν στο συγκρότημα στην θέση αυτών που απολύονταν ή έπαιρναν μετάθεση, οι Αμερικάνοι Robert Knepp (κιθάρα & μπάσο) και William Hoey (τραγούδι), Νίκος Βλαχόπουλος (κιθάρα), Στέλιος Κουκλάκης (drums), Νίκος Τσερκάκης (σαξόφωνο), Μάκης Γεωργογιαννάκης (πιάνο), Γιώργος Γεωργίου (lead guitar), Δημήτρης Καμπίτης (μπάσο), Πέτρος Γύπαρης (τραγούδι), Νίκος Κόντσογλου (ρυθμική κιθάρα), Γιώργος Χριστοδουλάκης (drums & τρομπέτα), Πέτρος Παπαδόπουλος (τραγούδι), Χάρης Διονυσόπουλος (τραγούδι).

Η φήμη των AIR BOYS απλώθηκε γρήγορα στα Χανιά, στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα στην συνέχεια. Στα Χανιά, η αγάπη των teenagers έφτανε στα όρια του παροξυσμού. Οι AIR BOYS έδωσαν εφτά ρεσιτάλ στα Χανιά, στο θέατρο Απόλλων, όλα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε όλα τα ρεσιτάλ υπήρχε το αδιαχώρητο (1750 εισιτήρια) και έξω από το θέατρο περισσότερα από πεντακόσια άτομα εκπλιπαρούσαν για εισιτήρια. Σημειωτέον οτι όλα τα συγκροτήματα (IDOLS, OLYMPIANS, DRAGONS, SOUNDS κλπ) που κατέβηκαν από Αθήνα στα Χανιά, έκοβαν από 300 εως 700 εισιτήρια.

 

Από τα μέσα του 1966, οι AIR BOYS παρουσιάζουν και τα πρώτα δικά τους τραγούδια (σε σύνθεση του Γιάννη Γκικάκη), που γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό από το νεανικό κοινό της Κρήτης. Μάλιστα ο διευθυντής του ΩΔΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, εντυπωσιασμένος, παραχωρεί στον συνθέτη Γιάννη Γκικάκη δωρεάν φοίτηση στο ωδείο. Αξίζει να σημειωθεί το ότι όλα τα μέλη των AIR BOYS εκτός του Νίκου Βλαχόπουλου και των δυο Αμερικανών ήταν αυτοδίδακτοι μουσικοί.

Το συγκρότημα γίνεται περιζήτητο στην Κρήτη. Ακολουθούν δεκάδες εμφανίσεις σε χοροεσπερίδες, clubs, και σε χορούς επισήμων Αρχών.

Τον Οκτώβριο του 1967, ο Γιάννης Γκικάκης μετατίθεται στην 123η ΠΤΕ στο Τατόι, και ένα μήνα μετά, κανονίζει με την “A.M.I. Records” να κυκλοφορήσει σε δίσκους τα πρώτα τέσσερα τραγούδια του συγκροτήματος. Το πραξικόπημα όμως της 21ης του προηγούμενου Απριλίου, καθιστά αδύνατο στο να πάρουν όλα τα μέλη του συγκροτήματος ταυτόγχρονα άδεια. Έτσι, με ορισμένη την ημερομηνία ηχογράφησης, ο Γιάννης Γκικάκης αναγκάζεται να προσκαλέσει για την ηχογράφηση το Πειραιώτικο συγκρότημα “SEA BIRDS”, με τους Βαγγέλη Βογιατζάκη (lead guitar), Γιάννη Χατζηχιδήρογλου (τραγούδι), Γιάννη Φρυδά (μπάσο), Δημήτρη Λεμονιτσάκη (drums), Αντώνη Φλαμπούρη (κιθάρα) και Χρήστο Κωνσταντινίδη (οργανίστα). Μετά από βιαστικές πρόβες, πραγματοποιείται η ηχογράφηση μέσα σε δυο μόλις ώρες, σε ένα κενό που είχε το στούντιο μεταξύ ηχογραφήσεων της Πόλυ Πάνου και του Στέλιου Καζαντζίδη.

 

Τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν είναι τα “I feel alone”, “Μοντέρνο κορίτσι” και “Θλίψη” σε στίχους και μουσική Γιάννη Γκικάκη, και το “Χάθηκες” σε στίχους Βασίλη Μαστροκώστα και μουσική Γιάννη Γκικάκη.

Σταδιακά, επέρχεται η διάλυση των Air Boys στα τέλη του 1968 καθώς απολύονται άλλα τρία μέλη του συγκροτήματος. Προηγουμένως, τον Οκτώβριο του 1968, διοργανώνουν ένα αποχαιρετιστήριο «ΡΕΣΙΤΑΛ ΓΙΓΑΣ» στο θέατρο Απόλλων στα Χανιά, διάρκειας τεσσάρων ωρών με την συμμετοχή άλλων τριών συγκροτημάτων.

Μετά την μετάθεση του στο Τατόι, ο Γιάννης Γκικάκης φτιάχνει για τις ανάγκες της 123 ΠΤΕ και της Σχολής, ένα νέο συγκρότημα από δόκιμους της Σχολής, που αποτελείται από τον Βύρωνα Λιανό (κιθάρα), τον Στέφανο Ηλιόπουλο (κιθάρα), τον Γιώργο Πολύχρονο (drums) και τον Γιάννη Γκικάκη (κιθάρα), το οποίο το ονομάζουν AIR BOYS, και διαρκεί ως τα τέλη του 1970, με την αποφοίτηση και μετάθεση των δοκίμων.

THE AIR BOYS FAN CLUB

 

Στις αρχές του 1966, μια παρέα παιδιών που παρακολουθούν τους AIR BOYS, αποφασίζουν να δημιουργήσουν το «AIR BOYS FAN CLUB”. Ιδρυτές του ήταν ο Γιώργος Γαβριήλ και η Νίκη, o Νίκος Κωτσάκης και η Λήλα, ο Στέλιος Αγγελάκης και η Ρορώ, ο Τάκης Χατζηδάκης και η Λέλα, ο Θοδωρής Βούρβαχης και η Κική, ο Παντελής Βούρβαχης, ο Μάκης Βεντίκος και η Τζούλια, ο Μιχάλης Γιωργαράκης και η Σούλα, ο Μύρων Ψωμαδάκης και η Τόνια, ο Θωμάς Βρεττός, ο Γιάννης και η Μαρία Ζαμπετάκη, η Μαρία Ποτεσιανάκη, ο Βασίλης Δεμίρης και η Μαρία, η Πόπη, η Ζίλντα, η Μαρία, η Αλέκα, η Φρειδερίκη, η Κοκό, η Λέλα, η Λέλη, ο Άλκης, το Μαράκι, η Ελένη, ο Καλέργος Χαχαριδάκης, η Κλέλια, ο Στέφανος Λουβερδής, ο Γιάννης Τσιρακάκης, κ.α.

Περισσότερα για τους AIRBOYS μπορείτε να δείτε εδώ απο όπου προέρχεται το κείμενο και οι φωτογραφίες

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook