Καθώς ο τουρισμός, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, έχει να επιδείξει αύξηση 39% των εσόδων και 73% των αφίξεων,  τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες εξετάζουν σοβαρά την ανέγερση νέων μονάδων στη χώρα μας, ενώ διεθνή funds μελετούν τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένα σχήματα για επενδύσεις στον χώρο.   

Ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες και παγκόσμιας εμβέλειας διαχειριστές ενδιαφέρονται κυρίως για υφιστάμενες τουριστικές μονάδες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις, καθώς και μικρά ιδιωτικά νησιά.

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς, όπως η διεθνής αλυσίδα Carlson Rezidor Group, ο αμερικανικός τουριστικός κολοσσός Diamond Resorts International, η Ιntercontinental, η βρετανική Loyalward Ltd, θυγατρική του ομίλου Minoan Group Plc, η Marriott και η Four Seasons, έρχονται για πρώτη φορά ή επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Από το επενδυτικό ενδιαφέρον δε λείπε η Κρήτη

  • Η διεθνής αλυσίδα Carlson Rezidor Group με παρουσία σε 110 χώρες έχει υπογράψει σύμβαση franchise με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa», που βρίσκεται στην περιοχή Μίλατος στο Λασίθι της Κρήτης. Η μονάδα θα μετονομασθεί το 2016 «Radisson Blu Beach Resort».  

  • Ο αμερικανικός τουριστικός κολοσσός Diamond Resorts, που διατηρεί συνεργασίες χρονομεριστικής μίσθωσης με τέσσερα ξενοδοχεία σε Ηράκλειο («Village Holiday Club» & «Village Heights Golf Resort») και Ρέθυμνο («Grand Leoniki» & «Leoniki Residence»), προτίθεται να προχωρήσει από κοινού με την ιδιοκτήτρια εταιρεία σε επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δύο ξενοδοχείων στο Ρέθυμνο.

  • Η διεθνής αλυσίδα Intercontinental αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στη Σαντορίνη, η Marriott απέκτησε το ξενοδοχείο «Domes of Elounda» στην Κρήτη, ενώ η «Four Seasons Hotels Resorts» πάει, όπως λέγεται, Μύκονο καθώς έχει υπογράψει προσύμφωνο για την ανάληψη της διαχείρισης ξενοδοχείου το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει ομάδα ελλήνων και ξένων επενδυτών.

  • Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Dolphin Capital Investors περιλαμβάνει τρία μεγάλα έργα στη Σητεία, στην Πλάκα και στην Τριόπετρα. Εχει έλθει ήδη σε συμφωνία για την κατασκευή στη Σητεία ενός ξενοδοχείου «Waldorf Astoria», που αποτελούν τα πλέον πολυτελή του ομίλου Hilton Hotels and Resorts, ενώ το συγκρότημα «Plaka Bay Resort» στο Λασίθι θα αναπτύσσεται σε μια παραθαλάσσια έκταση 4.400 στρεμμάτων και το συγκρότημα «Triopetra» στο Νότιο Ρέθυμνο σε έκταση άνω των 110 στρεμμάτων. 

  • Η επένδυση «Ιτανος Γαία» της βρετανικής Loyalward Ltd, θυγατρικής του ομίλου Minoan Group Plc, με προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη μιας έκτασης 250 στρεμμάτων στην περιοχή «Χερσόνησος Σίδερο» Λασιθίου.

  • Ο  όμιλος Vita Hotels ολοκλήρωσε την αγορά ξενοδοχείου στην περιοχή του Ηρακλείου, ενώ προχώρησε στην εκμίσθωση για περίοδο 15 χρόνων του «Elounda Aqua Sol», με το σχέδιο να προβλέπει μέσα στο 2016 την αναβάθμισή του σε κατηγορίας 5* και τη μετονομασία του σε «Elounda Breeze Resort».

  • Ο όμιλος Καράτζη προτίθεται να κατασκευάσει νέα μονάδα κατηγορίας 5* στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, όπως και η θυγατρική της «Στέλλα Πόλαρις Κρέτα» στην Ιεράπετρα, ενώ οι ιδιοκτήτες του 5* ξενοδοχείου «Minoa Palace Resort & Spa» προτίθενται να προχωρήσουν στην ανέγερση νέου ξενοδοχείου κατηγορίας 5* στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου

Στο 4% το μερίδιο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά

Μύκονος, Ελούντα, Ρόδος, Χαλκιδική με τις καλύτερες μεικτές αποδόσεις

Σε 4% της ευρωπαϊκής αγοράς από 3,2% το 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί το μερίδιο αγοράς του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην Ευρώπη, με τις εκτιμήσεις μάλιστα της Algean Property να κάνουν λόγο για αύξηση του ευρωπαϊκού μεριδίου της χώρας μας στο 4,5% το 2020. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τον τομέα των πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα σε σχέση με κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς η Μύκονος, η Ελούντα, η Ρόδος, η Χαλκιδική, ακολουθούμενες από τις Δαλματικές ακτές, την Κέρκυρα και το Πόρτο Χέλι, παρουσιάζουν τις καλύτερες μεικτές αποδόσεις, ξεπερνώντας προορισμούς όπως το Σαν Τροπέ και οι Κάννες.

Η ενοικίαση μάλιστα για μία εβδομάδα πολυτελούς κατοικίας στη Μύκονο κοστίζει 8.500 ευρώ, έναντι 5.500 στην Ιμπιζα, 7.000 στο ιταλικό θέρετρο Κάπρι και 8.000 στη Γαλλική Ριβιέρα (Νίκαια). Πάντως η τιμή πώλησης ανά τ.μ. στη Μύκονο κοστίζει 5.500 ευρώ, έναντι 7.000 στην Ιμπιζα και 15.000 στο Σαν Τροπέ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook