Άμεση λύση στο θέμα της σίτισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ξαφνικά τέθηκαν εκτός της δωρεάν σίτισης, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας ο  Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή,  ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης.

Στην επιστολή τους αναφέρουν

Κύριε Υπουργέ,

Η πόλη μας το Ρέθυμνο είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του κορυφαίου της Ελλάδας βάσει των διεθνών αξιολογήσεων, το οποίο εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης και πόλος εξωστρέφειας τόσο για τον τόπο μας όσο και για ολόκληρη την Κρήτη.

Η τοπική κοινωνία και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του Ρεθύμνου διαπιστώνουμε το τελευ-ταίο διάστημα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνω-ση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του λόγω των μειωμένων κρατικών επιχορηγήσεων, βάσει των οποίων καλείται να υλοποιήσει για το 2016 έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 20% στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή η επιχορήγηση παραμένει ίδια με το 2015. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η επιχορήγηση των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και των Υπηρεσιών του εφόσον οι ήδη μειωμένες πιστώσεις θα επαρκούν μόνο για να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες και να θέτει έτσι σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, που χάρη στην αφοσίωση και τις προσπάθειες του ήδη συρρικνωμένου προσωπικού του (καθηγητές και διοικητικοί) παραμένει στην κορυφή της χώρας μας.

Η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα και στη φοι-τητική μέριμνα και ειδικά στο θέμα της σίτισης. Η επιχορήγηση για το 2016 παραμένει ή ίδια με του 2015, χωρίς ωστόσο να έχει συνυπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών. Συγκεκριμένα εκτός δωρεάν σίτισης τίθενται φέτος 700 φοιτητές ( μόλις ένας στους 8 φοιτητές δικαιούται πλέον δωρεάν σίτιση), γεγονός που ασφαλώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε πολλούς φοιτητές, οι οποίοι σε καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας, στερούνται πλέον ένα πολύτιμο και απαραίτητο βοήθημα, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας βεβαίως ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δυσμενή οικονομι-κή κατάσταση, ωστόσο καλούμε την Πολιτεία να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την έλλειψη κονδυλίων, προσωπικού και τη διαρ-ροή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.  

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει επάξια κερδίσει τη διεθνή, μάλιστα, αναγνώριση για την ποιότητα των Υπηρεσιών του προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και προστατεύσει τα κεκτημένα ετών στον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο.  Σας παρακαλούμε να μην του στερείτε τη δυνατότητα αυτή και να μην καταδικαστεί σε μαρασμό με την υποχρηματοδότηση και παράλληλα δώστε, με την αύξηση της σχετικής επιχορήγησης, άμεση λύση στο θέμα της σίτισης των φοιτητών, που ξαφνικά τέθηκαν εκτός της δωρεάν σίτισης.

Σε αναμονή της απάντησής σας.
                                                                     
Με εκτίμηση,

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Ευγένιος

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook