Οι διατροφικές μας συνήθειες  δύσκολα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν πως μερικά σνακς και ροφήματα,τα οποία πολλοί από εμάς καταναλώνουν σε καθημερινή βάση, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

Δείτε τι περιλαμβάνει η λίστα και αναθεωρείστε για το ημερήσιο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Δημητριακά

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, (EWG), σε έρευνα της διαπίστωσε πως πολλά από τα δημητριακά που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων, περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης Α, νιασίνης και ψευδάργυρου.  Σε ανάλυση της  EWG καταγράφηκε πως ένα πακέτο δημητριακά έχει 30% περισσότερο βιταμίνη Α, νιασίνη και ψευδάργυρο απ’ ότι χρειάζεται ένας ενήλικας. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με την ηπατική βλάβη,τις  σκελετικές ανωμαλίες, και την απώλεια μαλλιών. Η υπερκατανάλωση ψευδαργύρου  εμποδίζει την απορρόφηση του χαλκού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος. Έτσι τα  περίσσεια επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να «μπλοκάρουν» το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού σας.

Τυποποιημένα μπισκότα

Τα μπισκότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ελαίων, όπου η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Το άλλο αρνητικό είναι πως ακόμη και μόνο ένα μπισκότο έχει υπερβολικά πολύ ζάχαρη. Για παράδειγμα, 2 με 3 μεσαία μπισκότα μπορεί να περιέχουν περίπου 5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Γιαούρτι

Το να τρώτε ένα γιαούρτι την ημέρα προφανώς δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας, αρκεί να μην είναι επιδόρπιο γιαουρτιού. Το επιδόρπιο γιαουρτιού εκτός ότι έχει υψηλή προσθήκη ζάχαρης, έχει επίσης μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης και γλυκαντικών, ουσίες βλαβερές για την υγεία μας. Από την άλλη, η υπερκατανάλωση γιαουρτιού σε ημερήσια βάση – η οποία ενθαρρύνεται από κάποιες δίαιτες- προκαλεί περίσσεια πρόσληψη ασβεστίου, η οποία έχει συνδεθεί με πέτρες στα νεφρά, καρκίνο του προστάτη και συσσώρευση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία.

Καφές

Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με την οστεοπόρωση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, και τις καρδιοπάθειες. Ο πιο βλαβερός καφές, σύμφωνα με δημοσίευμα στο healthydietbase.com, είναι ο στιγμιαίος, ο οποίος έχει υπερβολικά πολλά σάκχαρα. Ακόμη, η υπερβολική κατανάλωση καφέ ημερησίως έχει συνδεθεί με τα υψηλά επίπεδα στρες. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη προκαλεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης, της επινεφρίνης και της νορεπινεφρίνης, γνωστές και ως «ορμόνες του στρες».

Αλλαντικά και κόκκινο κρέας

Πριν λίγες μέρες το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε πως η κατανάλωση αλλαντικών, κόκκινου κρέατος και γενικά όλων των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος είναι «πιθανόν» καρκινογόνος. Σύμφωνα με το «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook